Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az IMF-vezér Christine Lagarde-ot is hivatalos vizsgálati eljárás alá vonták a francia hatóságok egy régóta húzódó, szövevényes politikai ügyben - jelentette a Reuters egy, a volt francia pénzügyminiszterhez közel álló forrásra hivatkozva. Lagarde-ot korábban még tanúként hallgatták meg, hiszen pénzügyminisztersége idején vált érintetté - most azért változott meg a státusza, mert a francia törvények szerint hivatalos vizsgálat alá vonható az, akiről feltételezhető, hogy nem megfelelően járt el.

Lagarde közölte: nem mond le posztjáról és fellebbez a döntés ellen.

Bernard Tapie üzletember 1993-ban adta el az Adidasban lévő részesedését a részben állami Crédit Lyonnais banknak, majd az ügyletből évekig tartó per lett. Az akkor a francia pénzügyminiszteri posztot betöltő Lagarde 2007-ben az ügy lezárása érdekében választott bírósághoz fordult, amelynek döntése alapján a francia állam 2008-ban 403 millió euró kártérítést fizetett az üzletembernek. A gyanú szerint Nicolas Sarkozy így hálálta meg, hogy a korábban a baloldalt támogató Tapie őt segítette a 2007-es elnökválasztási kampányban.

A döntést kimondó bíróról korábban kiderült, hogy eltitkolta, régi barátja Tapie-nak − őt ugyanúgy vád alá helyezték már, mint Stéphane Richard-t, a többségi állami kézben levő Orange távközlési csoport elnökét, aki 2008-ban Lagarde kabinetfőnöke volt, valamint az adósságrendezésre létrehozott konzorcium volt vezetőjét, Jean-Francois Rocchit.