Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tudományos szenzációként tartják számon a szakértők azt a módszert, amelyet osztrák kutatók fejlesztettek ki az elhízás legyőzésére. A szabadalommal védett eljárás lényege, hogy átalakítják az energiatároló sejteket mini energiaégető üzemekké - jelentette az Austraian Times hírportál.

A rendkívüli felfedezés elvileg azt ígéri, hogy az elhízott emberek gyorsabban, lényegében testmozgás nélkül lefogyhatnak, miután saját - átalakított - zsírjuk égeti el magát. Marcel Scheidler a grazi egyeteme molekuláris biológiával foglalkozó intézetének kutatója felhívja a figyelmet arra, hogy az osztrákok fele küzd túlsúllyal, ami hozzájárul számos megbetegedés, mindenekelőtt a cukorbetegség kialakulásához.

Ezért óriási jelentősége lehet felfedezésüknek. Egy fokkal tudományosabban úgy fogalmaz, hogy az elhízás nem jelent mást, mint hogy az ezzel küszködő ember testében túl sok energiatárolásra alkalmasa sárga vagy más néven fehér zsírszövet van. Miközben a cukorbetegség megelőzésével kapcsolatos kutatásokat végeztek, felfedeztek egy olyan "hatóanyagot", amely lehetővé teszi fehér zsírsejtek átalakítását barna zsírsejtekké.

Az utóbbiak - szemben az előbbiekkel - elégetik az energiát, jelentős hőt állítva elő. Emiatt fontos szerepet játszanak például a téli álmot alvó állatok életvitelében. A barna zsírszövet működése régóta ismert, az osztrák kutatók csak kihasználják ezt abban bízva, hogy áttörést érhetnek el a cukorbetegség elleni küzdelemben.

Nagy biznisz

Ez azonban a hosszú távú cél - magyarázza Scheidler. Találmányuk rövid távon lehetőséget kínál arra, hogy - az egészséges diéta és a fizikai mozgás mellett - bevezessék a kalóriaégetés új módszerét, amely a többletenergiát nem elraktározza, hanem elhasználja. Ha a találmány igazolja a vele kapcsolatos várakozásokat, az irtózatosan nagy anyagi hasznot is ígérhet a szabadalom birtokosainak.

Csak az Egyesült Államok fogyókúrapiacának értékét 60,5 milliárd dollárra becsülték 2013-ban beleértve ebbe egyebek mellett a diétás üdítőitalok értékesítésének értékét is. A várakozások szerin ez idén 1,2 százalékkal nőhet, mivel bővül az ágazatban működő cégek száma.

Szűkebben számolva, csak a fogyókúrás könyvek, pirulák és műtéti beavatkozások értékét figyelembe véve 20 milliárd dolláros iparággal számolhatunk. Az USA-ban 108 millió ember diétázik, 85 százalékuk nő. A gyomor kapacitását szűkítő sebészeti beavatkozások ára 11,5-26 ezer dollár között mozog.