Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A moszkvai Levada Center szeptember végi közvélemény-kutatása meglepő változást mutatott Vlagyimir Putyin államfő eddig szárnyaló népszerűségében. Arra a kérdésre, hogy Putyinra szavaznának-e, hogy újraválasszák, a válaszolók 49 százaléka válaszolt igennel, miközben arányuk augusztusban még 57 százalék volt. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő szerint ennek nem kell jelentőséget tulajdonítani, az ilyen számok mindig ingadoznak.

Azonban ezúttal mégis törést mutatnak az adatok. A Levada szerint Putyin népszerűsége a januári 29 százalékról eddig folyamatosan emelkedett, majd a Krím-félsziget annektálásakor 80 százalék fölött tetőzött, és az ukrán válság alatt a nyugati szankciók ellenére ott is maradt - mostanáig.

A központ igazgatóhelyettese, Alekszej Grazsdankin ugyanakkor sietett egyetérteni Peszkov nyilatkozatával, megerősítve, hogy a politikusok népszerűsége csak ritkán marad a csúcson. A független intézet igazgatója, Lev Gudkov arra emlékeztetett, hogy az államfő népszerűsége 2008 augusztus-szeptembere, a grúz háború óta idén januárig folyamatosan csökkent, és ebből csak a krími-ukrán válság hozta nacionalista hullám emelte fel.