Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az amerikai jelzálogpiaci válság kezdete óta a Citigroup 625 ezer bajba jutott adósnak segített otthona megtartásában - az árverezések elkerülésére indított program folyamatos fejlesztés alatt áll, s ezt a bankház által közölt számok is jól tükrözik. Az idei második negyedévben az előző három hónaphoz képest közel 30 százalékkal több, 108 ezer késedelmesen fizető jelzáloghitelesen segített a Citi hitel-kiterjesztő, -átütemező, illetve a moratóriumot nyújtó programjai segítségével.

A bank jelzáloghitelesekkel szembeni stratégiájának átalakulását ennél is jobban tükrözi az összevetés, miszerint minden tucat megsegített hitelesre egyetlen kényszerárverezés jut, azaz az átütemezett, illetve bedőlni hagyott hitelek aránya 12:1 volt a második negyedévben, szemben a tavalyi év végi 6:1-es arányával.

A CitiMortgage (a Citi jelzálogpiaci hitelezéssel foglalkozó üzletága) a MarketWatch beszámolója szerint személyre szabott segítséget nyújt a bajba jutott hiteleseinek, amelyre egyre égetőbb szükség van. A tengerentúli jelzálogbankárok szövetsége (MBA) legújabb felmérése szerint ugyanis soha korábban nem volt olyan magas a késedelmes törlesztések aránya, mint most.

A múlt héten nyilvánosságra hozott adatok szerint a legalább egy törlesztőrészlettel elmaradó adósok aránya az összes jelzáloghiteles körében a második negyedév végére elérte a 13,16 százalékot, s az előrejelzések szerint tovább emelkedhet, egészen addig, míg az elbocsátási hullám nem tetőzik - erre pedig legkorábban jövőre lehet számítani az MBA szerint.

Bár a hazai híradások a bankok késedelmes fizetőkkel szembeni agresszív fellépésétől, valamint az érdekvédő szervezetek elkeseredett harcától hangos, a Citi kezdeményezése, hogy megvédje bajba jutott ügyfeleit (végeredményben saját magától) ráadásul elébe megy az Obama-kormányzat központi intézkedéseinek.

Sőt, a CitiMortgage igazgatója a MarketWatch-nak nyilatkozva elmondta: mióta a második negyedévben beindult a kormányzat lakássági ingatlan-árverezéseket megelőző programja 5 százalékkal visszaesett a módosított hitelek aránya, hiszen a központi előírás szerint három hónapos próbaidőnek kell megelőznie a hitelek végleges átütemezését.

(Itthon is felmerültek kifogások a Pénzügyminisztérium által kezdeményezett, a devizaalapú hitelt felvevők megsegítéséről szóló kezdeményezés szigorával és bürokratikus csapdáival kapcsolatban, egyúttal a Napi Gazdaság összeállítása arra is talált példát, hogy hazánkban is működnek olyan pénzintézetek, amelyek már a magyar kormányzat fellépése előtt elindították ügyféltámogató programjaikat. Erről bővebben itt olvashat.)

A Citi szerint váratlanul nagy kihívást jelent a veszteségek enyhítésére irányuló kormányzati elképzelés megvalósítása. Hogy a nehézségekkel megfelelően szembe nézhessen, s az adósoktól érkező, folyamatosan növekvő számú kérvényre érdemben válaszolhasson, a Citi az év eleje óta 1400 fővel bővítette az adósságkezelő csapatának létszámát - ezek között egyetlen behajtó sincs.