Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A BASF német vegyipari csoport az utolsó pillanatban kihátrált az orosz Gazprommal kötött megállapodásból, és nem adja el németországi gáztározóit és gázforgalmazó alvállalatát annak fejében, hogy leányvállalata, a Wintershall részvényeket kapjon szibériai gázmezőkben - jelentette a Reuters.

A cég közleménye szerint a jelenlegi kedvezőtlen politikai környezet miatt közösen döntöttek úgy a Gazprommal, hogy nem hajtják végre az idei év végére tervezett vagyonelem-cserét. Ez a gázforgalmozó és -tározó vállalaton kívül 50 százalékos részesedést adott volna az orosz vállalatnak a Wintershall Noordzee B.V.-ben, amely az Északi-tengeren kutat és termel ki olajat és földgázt. Ezek a tevékenységek összesen mintegy 12 milliárd euróval járultak hozzá a BASF árbevételéhez 2013-ban, és 500 millióval EBITDA-jához. A szerződéstől való visszalépés 211 millió eurós veszteséget okoz a cégnek.

Az elemzők szerint a berlini kormány - amely ezt tagadja - gyakorolt nyomást a BASF-re az üzlet felmondása érdekében. A hatodik legnagyobb piaci értékű német vállalat részvényeinek árfolyama a hírre 2,8 százalékot zuhant.