A KBA munkatársai két napot töltöttek el a Daimlernél autók vizsgálatával. Mi nem csalunk, mi nem manipuláltuk az emissziós értékeket - mondta a vezér. A KBA novemberben jelentette be, hogy más autógyártóknál is mért magas emissziós értékeket, nem csak a Volkswagennél.

A hatóság a Volkswagen dízelbotrányát követően több, mint 50 modellt vizsgált be különböző autógyártóktól. A mérések "esetenként magas kibocsátási értékeket mutattak különböző forgalmi helyzetekben és környezeti körülmények között" - közölte akkor a KBA az érintett márkák és modellek részletezése nélkül, és arról sem adott tájékoztatást, milyen következtetéseket vont le a mérési eredményekből. Jelenleg azt sem lehet még tudni, hogy mikor hozza nyilvánosságra a KBA a mérések eredményét.

Autóipari vezetők a Volkswagen dízelbotránya kapcsán akkoriban óva intettek általánosító következtetések levonásától az autóipari ágazat egészére vonatkozóan. A dízelbotrány kapcsán azonban maguk a tesztelési eljárások is a bírálatok össztüzébe kerültek. A Daimler vezérigazgatója is "reálisabb, valóságközelibb" teszteljárások bevezetését sürgette a Welt am Sonntag című lapnak adott interjúban.

Nem megoldás a teszteredményeket eleve megkérdőjelezni és elítélni - mondta, hangsúlyozva, hogy a tesztpadon mért eredmények csak egy szűk metszetét adják azoknak a körülményeknek, amelyeknek egy autó ki lehet téve. Olyan mérési eljárásokat kell bevezetni, amelyek a jelenleginél szélsőségesebb viszonyokat is figyelembe vesznek - tette hozzá a cég első embere.