A Svájci Beszerzési és Készletezési Társaság (SVME) és a Crédit Suisse által számított beszerzésimenedzser-index (bmi) szezonálisan kiigazított értéke 47,9 pont lett áprilisban, ugyanannyi mint az előző hónapban. Egy évvel ezelőtt még 55,2 ponton állt a feldolgozóipari BMI értéke.

Azóta, hogy a svájci jegybank január közepén váratlanul feladta a frank 1,20 eurós árfolyamküszöbét, a beszerzésimenedzser-index értéke 48 pont körül mozog, a növekedést és a visszaesést egymástól elválasztó 50 pontos határ alatt. A gazdasági recesszió azonban kevéssé valószínű: a bmi számításának 1995-ös kezdete óta négy kivétellel a 48 pont körüli értéket mindig a bruttó hazai termék növekedése követte.

Az alindexek közül a termelési mutató 3,1 ponttal 52,9 pontra emelkedett, a megrendeléseké viszont 1,3 ponttal 46,7 pontra süllyedt. A foglalkoztatottság mutatója 1,5 ponttal 42,1 pontra, a 2009-es pénzügyi világválság óta a legalacsonyabb szintre csökkent.

Az árfolyamküszöb eltörlése miatt a svájci vállalatok arra kényszerültek, hogy csökkentsék áraikat versenyképességük megőrzésének érdekében - mutatott rá az ország vezető gazdaságkutató intézete, a zürichi Konjunkturforschungsstelle (KOF) múlt heti jelentésében.

A kutatóintézet javította az idei évre vonatkozó gazdasági előrejelzését: kis növekedésre számít 2015-ben, miután a tavalyi év egy részében enyhén visszaesett a svájci gazdaság teljesítménye. A svájci kormány ugyancsak arra számít, hogy a frank erősödése nem vezet súlyos gazdasági válsághoz.