A német Der Spiegel magazinnak a zárónyilatkozat-tervezetre támaszkodó értesülése szerint a G20 átfogó reformintézkedéseket tervez hozni a cannes-i csúcstalálkozón a pénzügyi szektor túlhatalmának korlátozására.

A tervezet szerint a bankoknak a jelenleginél sokkal magasabb sajáttőke aránnyal kellene működniük. Nem fizethetnének aránytalanul magas fizetéseket és jutalmakat sem. A jövőben egyetlen pénzintézet sem lehetne "túl nagy ahhoz, hogy tönkremenjen". Új, szigorúbb felügyeleti szabályokat vezetnének be, valamint nemzetközi szabályrendszert bankok és pénzintézetek felszámolására.

Angela Merkel kancellár már a múlt héten bejelentette kormánya szándékát a bankok által jelentett rendszerprobléma megvitatására a G20 november 3-4-i cannes-i csúcstalálkozóján. Túl nagy ahhoz, hogy tönkremenjen - ezt a szabályt fel kell számolni - mondta a kancellár. Az nem lehet, hogy minden esetben az adófizetőnek kelljen jótállnia.

A Der Spiegel értesülése szerint a zárónyilatkozat-tervezetben az szerepel, hogy pénzintézetek felszámolásával járó költségeket nem lehet adófizetői pénzekből fedezni. A tervezet egy egész intézkedéscsomagot ír elő az olyan bonyolult pénzügyi eszközök, mint a derivátumok szabályozására. Származékos befektetési eszközökkel a jövőben nem lehetne tőzsdén kívül, csak tőzsdén és elektronikus platformokon kereskedni, ami a felügyeletek munkáját könnyítené meg. A fedezeti befektetési (hedge) alapokat is szigorúbb felügyeletnek és működési szabályoknak vetnék alá.

A dokumentum alapján a csúcstalálkozón nagyobb transzparenciát kívánnak létrehozni a határidős és a nyersanyagpiacokon annak megakadályozása érdekében, hogy spekulációval magasba lehessen hajtani például az élelmiszerek árát.

A Der Spiegel úgy tudja, hogy az állam- és kormányfők találkozójukon fel kívánnak lépni a pénzügyi szektorban elterjedt magas fizetések és jutalmak ellen is "a túlzott kockázatok vállalásának megakadályozása érdekében".