Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Nem érdekel bennünket többé az amerikai piac" - jelentette ki Eric Xu ügyvezető alelnök a vállalat elemzőknek rendezett éves tájékoztatóján kedden. Értékesítési árbevétele alapján a világ második legnagyobb mobil távközlési hálózatiberendezés-gyártója az elmúlt egy év alatt az Egyesült Államokról fokozatosan más térségekre helyezte át terjeszkedésének súlypontját.

A Huawei annak ellenére sem tudott szerződést kötni az Egyesült Államok egyetlen vezető hálózati szolgáltatójával sem, hogy beszállítói kapcsolatban áll a világ 45 legnagyobb szolgáltatójával.

A harmadik legnagyobb amerikai mobilszolgáltató, a Sprint Nextel és az annak megvásárlására pályázó japán Softbank éppen az elmúlt hónapban kötelezte el magát az amerikai képviselőház hírszerzési állandó bizottsága előtt, hogy nem vásárolnak hálózati berendezést a kínai vállalattól.

Az Egyesült Államok képviselőházi hírszerzési állandó bizottsága tavaly október elején potenciális nemzetbiztonsági kockázatnak nyilvánította a kínai Huawei és a ZTE vállalatot.

A Huawei már ezt megelőzően is üzleti nehézségekbe ütközött az Egyesült Államokban a kínai hadsereggel való állítólagos összefonódása miatt.

A konszern 2008-ban visszalépett az amerikai 3Com technológiai vállalat megvásárlásától, mivel tudomására jutott, hogy az akvizíció nem fogja megkapni Washington jóváhagyását. Két évvel később a Huawei a Sprint Nextel hálózatát próbálta megvásárolni, ami szintén kormányzati közbelépésen hiúsult meg. A Huawei számos más kisebb távközlési akvizíciós kísérlete is kudarcba fulladt az Egyesült Államokban. 2011-ben például egy mindössze 2 millió dolláros távközlési technológiai szabvány megvásárlásától esett el.