A McDonald's még mindig kaszál a válságon

A gyorsétteremlánc nettó profitja 23 százalékkal csökkent a negyedik negyedévben.
NAPI Online, 2009. január 26. hétfő, 14:51

A McDonald's nettó eredménye 23 százalékkal alacsonyabb lett a tavalyi év utolsó három hónapjában az egy évvel korábbi, azonos időszakban regisztráltnál. A cég vezetése a profitcsökkenést a 2007 negyedik negyedéves eredményt javító egyszeri bevétellel magyarázza - írta a MarketWatch.

A New York-i tőzsdenyitást megelőző eredményközlésében a McDonald's közölte: 985,3 millió dolláros, azaz részvényenként 87 centes eredményt realizált a 2008-as év utolsó három hónapjában. Egy évvel korábban még 1,27 milliárd dolláros, részvényenként 1,06 dolláros profitot jelentett a gyorsétteremlánc - az akkori eredményt egy egyszeri adóvisszatérítési tétel is látványosan emelni tudta. A cég működési eredménye 11 százalékkal 1,5 milliárd dollárra nőtt az előző év azonos időszakához képest.

A McDonald's globális forgalma 7,2 százalékkal emelkedett, az Egyesült Államokban 5 százalékkal, Európában 7,6 százalékkal, Ázsiában pedig 10 százalékkal magasabb volt a forgalom, mint egy évvel korábban. A cég bevételei ennek ellenére 3 százalékkal 5,67 milliárd dollárra csökkentek.

Az elemzők részvényenként 84 centes profiteredményt vártak a cégtől, 5,72 milliárd dolláros bevétel mellett.

A McDonald's 2009-ben ezer új étterem megnyitását tervezi, erre 2,1 milliárd dollárt kíván beruházni. A gyorsétteremlánc eddig profitálni tudott a válságból, hiszen a spórolásra kényszerülő fogyasztók a drágább éttermek helyett egyre gyakrabban látogatták üzleteit. A társaság vezére szerint 2008-ban 58 millióra nőtt a naponta világszerte kiszolgált vendégek száma, a tavalyi év során minden negyedévben növelni tudta a több mint egy év óta nyitvatartó éttermeinek látogatottságát.

HOZZÁSZÓLÁSOK