Egyik zsebéből a másikba tette a pénzt a brit kormány - derült ki az Royal Bank of Scotland Group Plc negyedéves jelentéséből. A válság nyomán 83 százalékban állami tulajdonba került pénzintézet nettó vesztesége ugyan 528 millió fontra (866 millió dollár) nőtt az egy évvel korábbi 248 millióról, de ennek az a legfőbb oka, hogy 469 millió fontot be kellett fizetnie a kormány vagyonvédelmi programjába (APS). A bank a válság idején az APS segítségével szabadult meg legrosszabb követelései egy részétől, ennek árát nyögi. Az RBS a lehető leghamarabb ki akar lépni az APS-ből, de ez 2012 előtt aligha sikerülhet - tudta meg a Bloomberg az ügyhöz közel álló forrásból.

A bank napi tevékenysége ugyanakkor messze nem mutat olyan sötét képet, mint amilyet a veszteség emelkedése sejtet. A befektetési banki ágazat kétszeresére, 1,1 milliárd fontra növelte nyereségét január-márciusban 2010 utolsó negyedévéhez képest. A biztosítási divízió először ért el profitot - 67 millió fontot - az elmúlt öt negyedévben. A követelések értékvesztésére képzett tartalék 27 százalékkal, 1,95 milliárd fontra mérséklődött. Ezek az eredmények valamivel jobbak a szakértők előrejelzésénél.

A pénzintézet vezetősége szerint az RBS idén éves szinten már nyereséges lesz. A kormány a várakozások szerint jövőre kezdi el értékesíteni az RBS állami tulajdonrészét, hogy némi bevételre tegyen szert a következő választások előtt, ami javíthatja a kemény költségvetési politika miatt kevéssé népszerű kabinet imázsát - nyilatkozták a Bloombergnek magukat megnevezni nem akaró személyek.