A héten várható OPEC találkozó előtti felfokozott hangulatban a vezető gazdasági lap hosszú cikket közölt arról, hogy a Shell és a szaúdi Aramco lassan kezdik elfogadni, hogy a világ olajkereslete a belátható jövőben csúcsra érhet. Ez egyben azt is jelenti majd, hogy onnan már a csökkenés következhet a világ olajfogyasztásában.

Mindez egy gyökeresen új helyzet, amire a Mol válasza volt a leghatározottabb és legegyértelműbb a lap szerint. Az olajtársaság a múlt hónapban meghirdetett stratégiájában arra alapoz, hogy a sokak által évtizedek múlva várt csúcskeresleti szint az olajiparban a vártnál hamarabb is elkövetkezhet. Ez pedig azt jelenti, hogy a Mol piacain 2030-ban a tradícionális üzemanyagfogyasztás már csökkenni fog. "Ez úgy látjuk elkerülhetetlen - hivatkozik a WSJ Simola Józsefre a Mol pénzügyi vezérigazgató helyettesére.

Áthangsúlyozás a vegyiparba

A Mol stratégiai válasza erre az, hogy a nem motorüzemanyag tartalmú termékeinek arányát a jelenlegi 30 százalék alatti arányról 50 százalék fölé emelje 2030-ra és a térség vezető vegyipari vállalatává váljon. A Wall Street Journal szerint ez mintegy mutathatja milyen környezet is várja majd az olajipar óriásait a nem is olyan távoli jövőben. Habár az olajkereslet csúcsának időpontjáról megoszlanak a vélemények, az olajipar óriásai, az Exxon, a BP és Szaúd Arábia is érzékelik a kereslet változását.

Egyre többet invesztálnak a petrolkémiába, igyekeznek egyre több és több földgázt kitermelni és egyben költségeket csökkenteni, sőt terjeszkedni az alternatív energiaforrások felé mint például a napenergia. Az elmúlt hónapban a Shell pénzügyi vezetője Simon Henry okozott kisebb felfordulást. A cég legutóbbi piaci előrejelzéseiben 5 és 15 év közé tette az csúcs bekövetkeztének várható időpontját. Ezt követően a kereslet növekedése már megállhat.

Csökkeni fog a kínai kereslet

A China National Petroleum Corporation a nyár közepén adott ki "csendben" egy jelentést arról, hogy a kínai olajkereslet - a világ olajkereslet növekedésének hajtóereje - 2030-ra vagy hamarabb már csökkenésnek indulhat, írja a lap. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint a világ olajkereslete legvalószínűbben még évtizedekig növekedhet. Kivéve ha a kormányok az eddiginél többet kezdenek tenni, hogy a globális felmelegedést 2 fok növekedés alatt tartsák. Ha további szigorítások következnének, akár már tíz éven belül is csökkenésnek indulhat az olajfogyasztás szerintük.

Szaúd Arábia is készül

Az Exxon és más nagyok, akár Szaúd Arábia, nem látják olyan közelinek a csúcsot, szerint inkább 2040 körülire tehető ennek valószínű időpontja. Szaúd Arábia mindazonáltal erőltetett mértékben fektet be petrolkémiába szerte a világon. Hamarosan részvénykibocsátásra is készül többek között - ez lenne a világ eddigi legnagyobb értékű részvénykibocsátása az előzetes pletykák szerint - azért, hogy a más iparágakba, akár megújuló energiában is terjeszkedhessen - írja a WSJ. A szaúdiak egyébként úgy tartják, bár az olajcsúcs bármikor is elkövetkezhet, ők már fel lesznek készülve erre, többféle területen is erősítik gazdaságukat - mondta a lap szerint Khalid al Falih Szaúd-Arábia energiaügyi minisztere.

Petrolkémia, földgáz és alternatív energia

Mindeközben a Shell, az Exxon és még a kínaiak is hatalmas ütemben terjeszkednek a földgáz irányába - hogy más fosszilis energiahordozóknál kevesebb szén dioxidot termelő energiaforrásként de akár még autóüzemanyagként is használják fel - miközben a francia Total portfóliójának 20 százalékát már alacsony széndioxid kibocsátású iparágakban akarja látni a következő húsz évben. Egyébként az IEA Európa számára már hamarabb látja ezt a jövőt, hiszen a 2015-ös 11,7 millió hordós európai keresletet az évtized végére már csupán 10,8 millió hordóra becsüli.

A cikk a Mol csoport Downstream üzletágának vezetője, Horváth Ferenc gondolatával fejeződik be. Ő hívja fel a figyelmet, hogy egy itt lehet az a pillanat amikor egy olajipari vezetőnek el kell fogadni, hogy a világ megváltozik és már másképp kell rá készülni mint korábban.