Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Raiffeisen Landesbank Oberösterreich vezetője, Heinrich Schaller egy regionális lapnak nyilatkozva azt mondta, Németországba helyezhetik át a regionális hitelintézet székhelyét a túl magas osztrák bankadó miatt. A héten az Erste Grouppal kapcsolatban a cseh köztársasági elnök jelentett ki hasonlót: Andreas Treichl vezérigazgató azt mondta neki, Prágába tehetik át a bank központját.

Hanyagság lenne nem figyelembe venni a költözés lehetőségét - mondta most Schaller az Oberösterreichische Nachrichten című lapnak adott interjúban. Megjegyezte: a jelenlegi 34 millió euróról Németországban 5 millió euró környékére esne a bank által fizetendő bankadó. "Nem mi vagyunk az egyetlen bank, amely külföldre költözést fontolgat" - tette hozzá.

Ausztriában évente mintegy 640 millió euró bankadót fizetnek a pénzintézetek a központi költségvetésbe. Werner Faymann szociáldemokrata kancellár szerint a bankadót fenntartanák annak ellenére, hogy bankszanálási alapot is fel kell állítaniuk az európai bankszanálási mechanizmus keretében. Az UniCredithez tartozó Bank Austria vezérigazgatója tárgyalásokat kezdeményezett az ügyben a kormánnyal.