Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A következő években fölgyorsulhat a napelemek terjedése, mivel a nap energiájával termelt villamos energia ára egyre versenyképesebb a szénalapú technológiákkal − akár támogatás nélkül is. Ezek szerint a napból előállított villamos energia az átlagnál naposabb térségekben, mint például a Közel-Keleten, már egyértelműen életképes megoldás a fosszilis tüzelőanyagokkall összevetve is.

A Bloomberg által megszólaltatott iparági vezetők és elemzők szerint 2020-ig ismét megfeleződhet a jelenlegi árszint. A portál szól a kínai gyártók utóbbi időben tapasztalható előretöréséről is, amelyek "olcsóbban és jobb technológiával állítják elő a napelemeket". Tény, hogy az ázsiai ország beszállása a napenergia-üzletbe önmagában pár év alatt gyakorlatilag felére vitte a korábbi árakat. (A kétségtelen árelőny mellett azonban más források megemlítik, hogy a minőséggel olykor problémák adódhatnak.)

Mindennek hatására a 2010-ben világszinten üzemelő napelemek összesen 18,6 gigawatt villamos kapacitása már 2013-ra csaknem megduplázódhat − prognosztizálja a Bloomberg. A napelemek gyártása is szélsebesen bővül, 2008-tól napjainkig például globálisan a négyszeresére.