A tervezett december 1-jénél két hónappal korábban, már ma munkába állt a Tesco Plc új pénzügyi igazgatója, Alan Stewart, akit a Marks & Spencer Group Plc-től igazoltak - idézte a vállalat bejelentését a Bloomberg. Első számú feladata az lesz, hogy felülvizsgálja a pénzügyi jelentések készítésének gyakorlatát a legnagyobb brit áruházláncanál.

A könyvelést tisztába kell tenni, és nincs kétségem afelől, hogy ez ügyben határozottan cselekedni fognak - értékelte a gyors döntést Bruno Monteyne, a Sanford C. Bernstein tanácsadó cég elemzője. A pénzügyi jelentések gatyába rázásával párhuzamosan a lehető leghamarabb elő kell állniuk a felfrissített üzleti stratégiával is - tette hozzá.

Szép fizu

A Tesco tegnap jelentette be, hogy felfüggesztett állásából négy vezetőt, mivel a valóságosnál 250 millió fonttal (409 millió dollár) magasabbra prognosztizálták a cég féléves profitját. (Bizonyos kiadásokat a valóságosnál korábban, egyes költségeket a valóságosnál később számoltak el.) A svindli egyik oka az lehetett, hogy hiányzott a főnök, ugyanis Laurie Mcllwee, az áruházlánc korábbi pénzügyi főnöke, aki már áprilisban bejelentette lemondását és hetek óta nem látni az irodákban - derült ki hétfőn Richard Broadbent szavaiból.

Stewart nem kap lelépési pénzt korábbi munkahelyétől. A Tescónál éves alapbére 750 ezer font (296,5 millió forint) lesz, amely 30 százalékkal több korábbi fizetésénél. Az áruházlánc pénzügyeinek irányítását nehéz időben veszi át: a cég piaci részesedése a szeptember 14-ét megelőző 12 héten 28,8 százalék volt szemben az egy évvel korábbi 30,2 százalékkal. Az árbevétel 4,5 százalékkal zsugorodott. Nagy-Britanniában főként a két német diszkontlánc, az Aldi és a Lidl készteti versenyre a Tescót.