A görög államcsőd veszélye egyes vélemények szerint már olyan régen tartja nyomás alatt az európai értékpapírpiacokat, hogy nem engedte érvényesülni a javuló gazdasági teljesítmény részvényárfolyamokat erősítő hatását. Ennek köszönhetően az európai értékpapír-kínálat klasszikus felvásárlási tereppé vált.

Pillanatnyilag a túlnyomó többség erősen bízik abban, hogy létrejön az államcsőd elkerülését lehetővé tévő megállapodás Görögország és hitelezői között, bár az eredménytelen egyeztetések hosszú története láttán nem szabad eltekinteni annak lehetőségtől sem, hogy erre nem kerül sor. A Grexit veszélye tehát változatlanul fennáll.

Számos alapkezelőnek ez azonban gyakorlatilag édesmindegy, hiszen már régen megszabadultak görög részvény- és kötvénybefektetéseiktől, sőt, sokan közülük még magát az euróövezetet is hasonló óvatossággal kezelik.

Vannak viszont akik ugrásra készen várják a felvásárlás lehetőségét. Ha Görögország fizetésképtelenné válik, esetleg kilép az euróövezetből, vagy a ciprusihoz hasonló módon valamiféle tőkekorlátozást léptet életbe, illetve ezeknek a forgatókönyveknek bármilyen kombinációjára kerül sor, feltett szándékunk, hogy az árral szemben úszva lecsapjunk minden vásárlási lehetőségre - mondta Alan Higgins, a 30 milliárd fontot kezelő brit Coutts alap befektetési szakembere.

Wouter Sturkenboom a 270 milliárd dolláros Russell Investments alapkezelő befektetési stratégiája az európai részvények túlsúlyozására tesz a befektetési portfolióban: Mivel egyáltalán nem gondoljuk, hogy akár a legrosszabb forgatókönyv is ki tudná siklatni az euróövezeti fellendülést, türelmesen kivárjuk a volatilis szakasz végét. Görögország mindössze 1,8 százalékát adja az euróövezeti GDP-nek, adósságának túlnyomó része pedig transzparens befektetőkkel szemben áll fenn, ami meglehetősen lekorlátozza a fertőzés veszélyét - fogalmazott.

Némi profitot kivettünk már ugyan az európai részvények év eleje óta tartó erősödéséből, a papírokat azonban változatlanul túlsúlyozással kezeljük portfóliónkban. Európában a görögországi gondok ellenére is erősödőben van az üzleti bizalom és a gazdasági fellendülés alapjainak a kiszélesedésére utaló módon most kezdenek majd csak igazán javulni a vállalati eredmények - mondta a szakember.