A júniussal zárt 12 hónapban a J.P. Morgan kimutatása szerint aktivista befektető csoportok közel száz "támadást" intéztek európai részvénytársaságok ellen, 62 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Az Egyesült Államokban már mindennapi gyakorlatnak számít, hogy bizonyos társadalmi elvek érvényesítésére törekvő aktivista befektetői csoportok valamilyen minimális részvénytulajdont vásárolnak részvénytársaságokban, majd az így megszerzett pozícióból a működési szabályok gyökeres megváltoztatását próbálják meg kikényszeríteni a vállalatnál. Európában, különösen Németországban azonban a cégvezetési szabályok (corporate governance) megnehezítik e gyakorlat elterjesztését.

Az európai tőzsdei cégeket viszont nem is elsősorban amerikai aktivista csoportok szemelték ki célpontnak. A J.P. Morgan kimutatása szerint a vizsgált 12 hónapban indított akciók 80 százalékát a kontinens saját aktivista csoportjai hajtották végre.

Szemben az elsősorban a közvélemény befolyásolásával operáló amerikai csoportokkal, az európai aktivisták sokkal inkább befektetői érdekek érvényesítésére törekszenek. Céljaik népszerűségi rangsorában előkelő helyet foglal el 44 százalékkal a "pozíciószerzés a felügyelőbizottságban", illetve 25 százalékkal a cég "piaci tőkeértékének a maximalizálása".

Sok esetben még az intézményes befektetőket is sikerül megnyerni céljaiknak: az esetek 30 százalékában támogatták szavazataikkal intézményes befektetők a részvényesi közgyűlésen tett aktivista javaslatokat. Igaz, a mostani 12 hónapot megelőző időszakban az arány még 40 százalék volt.

Németországban jelenleg az Active Ownership Capital (AOC) aktivista befektetési csoport Stada gyógyszergyár ellen indított támadásaival foglalkozik a sajtó. Az AOC célja a felügyelőbizottság átalakítása és a Stada működési szabályainak a módosítása. A svéd Cevian aktivista csoport a Bilfinger építőipari konszern szétverésével próbálkozott meg, angolszász aktivista csoportok pedig az E.ON energiaszolgáltatót és a Volkswagent vették célba.