Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Oroszország a világ harmadik legnagyobb aranytermelője, így hatása meghatározó e nemesfém piacán. A Russia Beyond The Headlines elemzője szerint bányái most valószínűleg kénytelenek lesznek visszafogni kibocsátásukat, mert már 2013-ban esett az arany ára a világpiacon, amiben szerepe volt annak, hogy túl sokat dobtak piacra. Tavaly év végére a kibányászott arany mennyiségét tekintve Oroszország először hagyta le az Egyesült Államokat, s így lett a harmadik legnagyobb. A moszkvai statisztikai hivatal adatai szerint 2012-ben 7, 2013-ban már 12 százalékkal nőtt az aranytermelés.

Az orosz aranytermelők szövetsége megállapította, hogy az előző év azonos időszakához képest az idei első félévben 27 százalékkal nőtt a termelés és meghaladta a 116,7 tonnát. Nem tartanak a kereslet csökkenésétől, mivel például egyedül Kína ebben az évben mintegy 1000 tonnára tart igény, ami a világ fogyasztásának 25 százaléka.

A Polymetal vezérigazgatója, Vitalij Neszisz viszont elkerülhetetlennek tartja a termelés világméretű csökkentését, miután tavaly 24 százalékkal zuhant az arany ára. Ha unciánként 1000 dollár alá esik, egyes bányákat kénytelenek lesznek bezárni, új vállalkozást pedig csak akkor érdemes indítani, ha 1500-1600 dolláros szintet ér el, márpedig jelenleg alig több 1200 dollárnál.