A hitelkártya-társaságokkal kapcsolatos, egyre gyarapodó számú fogyasztói panaszra válaszul az USA szövetségi szabályozó hatóságai az elmúlt 30 év legnagyobb változásait hozó új szabályozását fogadta el az ágazat számára, egyebek mellett szigorúbban korlátozva a kamatemeléseket és a késedelmi díjakat. Az ágazat lobbierejénél fogva eleddig sikeresen akadályozta meg az érdemi változásokat, ám a fogyasztókat képviselő ügyvédek és a kongresszus nyomására most valóban úgy tűnik, hogy változik a helyzet.

Az új szabályok 2010 júliusától lesznek érvényesek, és például megtiltják majd a kártyatársaságoknak azt is, hogy korábban nyitott számlák esetében emeljék a kamatokat. A késedelmi díjakat pedig legalább 21 nap fizetési haladék után lehet majd csak kivetni.

Az egyik leggyakrabban szóvá tett gyakorlat szerint a kártyatársaság először magyarázat nélkül kivet egy nem túl nagy összegű szolgáltatási díjat az ügyfélre, majd - ha az illető magyarázatot kér, vagy csak egyszerűen nem fizet - hamarosan a kezdeti összeg többszörösére rúgó késedelmi díjat kezd el követelni tőle. Ezt, a szakmában kétkörös számlázásnak nevezett eljárást is tiltani fogják 2010-től.

Az intézkedésekre gyakorlatilag a jelenlegi trend megfordítása miatt volt szükség - idézi a Los Angeles Times a Fed szóvivőjét - hiszen a hitelkártyák árazási sémái és a feltételek egyre inkább áttekinthetetlenül bonyolulttá váltak, frusztrálva és jogtalan adósságban hagyva a fogyasztókat.

A pénzügyi szektor ellenezte a lépéseket, azt állítva, hogy a kártyakibocsátók esetében valószínűtlen, hogy a gyenge hitelképességű emberekre utaznának. A kártyatársaságoknak ezen kívül a kamatok emeléséből kell majd kigazdálkodniuk az intézkedések költségét - állítja az amerikai bankszövetség vezetője, Edward L. Yingling. Egy tanulmány szerint az új szabályozás 12 milliárd dollárral rövidíti meg az ágazatot egy év alatt.

Az amerikai bankszövetség azt állítja, hogy az új szabályozás magasabb árakat és kevesebb fogyasztási célú hitelt jelent, ami nagy veszélyforrás lehet az eleve instabil piacnak. A változások valószínűleg a hitelfeltételek szigorításához vezetnek majd, márpedig ez nem jó hír az amerikai gazdaság számára akkor, amikor annak kis túlzással minden egyes fogyasztói dollárra szüksége van a talpraálláshoz.

A fogyasztói oldal képviselői szerint a Fed, a Takarékszövetkezeteket Felügyelő Hivatal és a Hitelszövetkezetek Országos Igazgatósága által elfogadott intézkedések szükségesek voltak, mivel a szerződésekben rejtett csapdák és díjtételek voltak elhelyezve. Sőt, az amerikai fogyasztói szövetség (CFA) szerint a hatóságok még túl sok időt is adtak a kártyatársaságoknak az alkalmazkodásra. A CFA igazgatója, Travis B. Plunkett szerint a gyorsabb átvezetés mellett kiterjedtebb változtatásokra lett volna szükség, például a fiatalkorú fogyasztókat célzó aggresszív piacszerzés területén. Az egyre egyszerűbb hitelkártyához jutás azt eredményezte, hogy ma már 1,2 milliárd kártya van forgalomban az Államokban, a velük kapcsolatos adósságok pedig elérik az 1000 milliárd dollárt is - ami több mint négyszerese az 1990-es szintnek.

Legutóbb 1981-ben voltak hasonlóan nagyszabású változások a szektorban, és a hatóságok már évekkel ezelőtt elkezdték megvizsgálni a változások lehetséges pontjait.