Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Elképesztően feszültnek ígérkezik a bő két hét múlva esedékes rendkívüli görögországi választásokat megelőző kampány - legalábbis erre utalnak a friss közvélemény-kutatási adatok. Néhány hete mindenki biztosra vette, hogy a januári szavazáson hatalomra került, radikális baloldali Sziriza - megszabadulva keményvonalas szárnyától - simán nyer, ám ez egyre kétségesebbnek látszik.

Ma már azt is elképzelhetőnek tartják az elemzők, hogy a konzervatív Új Demokrácia nyer, amely 2012 júniusa és 2015 januárja között vezette a Görögországot irányító kormánykoalíciót - írja az athéni ekathimerini.com. A választók nyolc hónappal ezelőtt meglehetősen szélesre tárták az ajtót a párt előtt, amelyet azonosítottak a végeláthatatlan megszorításokat hozó válságkezeléssel.

Megdöbbentő fordulat

A Sziriza majdnem abszolút többséget szerzett azzal, hogy azt ígérte: véget vet a fájdalmas intézkedéseknek, miközben Görögország az eurózóna tagja marad. Ennek a politikának a feladása júliusban a vártnál is jobban megtépázta a kormánypártot, amelyről levált, és Népi Egység néven új pártot alapított egy a fordulatot elutasító csoport.

Megdöbbentő fordulatnak számít, hogy Mega TV megrendelésére a GPO közvélemény-kutató intézetnél készült felmérés szerint az Új Demokrácia hajszállal előzi a Szirizát. Az előbbi pártot a válaszadók 25,3 százaléka, az utóbbi 25,0 százalékuk támogatja - ez persze a hibahatáron belüli különbség.

Oda a verhetetlenség imázsa

Még meghökkentőbb, hogy a verhetetlennek látszó Alekszisz Ciprasz volt kormányfőt behozta a konzervatív párt első embere, Evangelosz Meimarakisz, volt parlamenti elnök, aki valójában csak ideiglenes megbízással vezeti pártját. Ciprasz népszerűségi indexe 28,8 százalék, míg Meimarakiszé 27,1 százalék.

A felmérés szerint a harmadik legnépszerűbb párt a szélsőséges jobboldali Arany Hajnal, amely a szavazatok 5,5 százalékára számíthatna, ha nem szeptember 20-án, hanem most vasárnap lennének a választások. A negyedik a mérsékelt baloldali Paszok, 5,3 százalékkal, az ötödik a Kommunista Párt, 5,1 százalékkal, a hatodik a szintén baloldali, nemrégen alakult Potami, 4,6 százalékkal. A Sziriza rebellisei négy százalékra számíthatnak.

Jönnek a középkorúak

A hangulatváltozásról szóló hírt további két felmérés is megerősíti. Az Alco intézet 23 százalékot mért a Szirizának és 22,6 százalékot az Új Demokráciának, a Pulse 26 százalékot az előbbinek és 25 százalékot az utóbbinak. A konzervatív tábor abban bízik, hogy az 50 felettiek döntik el a választást, akik körében ellenfelük gyengén áll, míg a Sziriza szeretné visszaszerezni elpártolt januári támogatóit. A határozatlanok aránya valamivel 10 százalék felett van.

Megbotlik a privatizáció

Eközben újabb jele érkezett a július-augusztusban kiizzadt új hitelprogram megbicsaklásának. A privatizációs ügynökség (TAIPED) vezetője szerint nem tudják teljesíteni az 1,4 milliárd eurós idei bevételi tervet. A 14 regionális repülőtér üzemeltetési jogának értékesítését ugyan lezárhatják, ám a vételár csak jövőre folyik be. Ez az összeg adja az idei bevételi terv 80 százalékát. A jövő év azonban jónak ígérkezik, a 3,7 milliárdos tervezett bevétel összejöhet, részben üdülőövezetek, részben az állami gázvezeték-üzemeltető cég (DESFA) eladásából.