Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Philippe Anglaret, a nemzetközi cég atomerőmű üzletágának vezetője kedden magyar újságíróknak elmondta, hogy az Alstom évek óta vegyes vállalatot működtet a Roszatom gépgyártással foglalkozó leányvállalatával, az Atomenergomassal közösen szentpétervári székhellyel, és ezzel indulnak majd a közbeszerzésen.

Az üzletágvezető elmondta, hogy eddig a világban 23 Arabelle atomerőművi turbinasziget működik 97 százalékos kihasználtsággal, a hiányzó 3 százalék pedig a karbantartás során szükséges leállásból adódódik. Úgy értékelte, hogy ez a magas rendelkezésre állási mutató jelentős költségmegtakarítást eredményez az üzemelés során.

Arra számítanak, hogy a következő években 30 százalékkal bővül majd az Arabelle turbinasziget új megrendelése, és ezzel tovább növeli a cég a piacvezető pozícióját. Jelenleg a világon található atomerőművek 30 százalékában van Alstom gőzturbina.

Deák László, az Alstom Hungária Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy az Alstom feltérképezte a magyarországi beszállítási lehetőségeket, és úgy látja, hogy 3-5 magyar cég tudna valamilyen formában kapcsolódni az Arabelle turbinasziget tervezői, gyártási és kivitelezői munkájába, illetve a későbbi szervizelésbe - tette hozzá Deák László.

Az árakkal kapcsolatban Philippe Anglaret elmondta, konkrétabb összeget a tender kiírását követően lehet becsülni, de annyi tudható, hogy általában az atomerőművi beruházás összköltségében a turbinasziget 20-25 százalékot jelent az épületberuházással, berendezéssel, szereléssel együtt, a turbina és a generátor rész 7 százalékot tesz ki.