Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Gazeta Wyborcza értesülése szerint az Auchan aláírta a szerződést a Metro tulajdonában lévő Real lengyelországi boltjainak megvásárlásáról. Ezekkel együtt a francia vállalat 78 hipermarketet birtokol az országban, 20 ezer alkalmazottal. Ez megerősíti a külföldi cégek uralmát ebben a kiskereskedelmi szegmensben. Lengyelországban a legnagyobb, elsősorban élelmiszert árusító láncoknak ők a tulajdonosai: a Biedronki a portugáloké, a Tesco a briteké, a franciáké az Auchan és Carrefour, a németeké a Kaufland és a Lidl, illetve német volt a Real is. A lap szerint a többiekre stagnálás vagy bukás vár.

A lengyel versenyhivatal már januárban feltételesen engedélyt adott az ügyletre, ám feltételül szabta, hogy a vevőnek nyolc hipermarketet el kell adnia.

Jelenleg a lengyelországi kiskereskedelem átlagosan 1,9 százalékos hasznot hoz. A legtöbbet a diszkontok, 2,5 százalékot, egyesek még a 3 százalékot is elérik, de éppen a hipermarketek - összesen 320 van az országban - nyeresége a legkisebb, csupán 0,6-0,7 százalék, de például a Real veszteséges volt. Ráadásul a hipermarketek piaci részesedése csupán 11,9 százalék.

Az Auchan nem csak a lengyel Real-hálózatot vette meg: a már 2011 végén bejelentett felvásárlással 91 hipermarketet szerez meg, Lengyelországon kívül Oroszországban, Ukrajnában és Romániában. Ezek az egységek 2011-ben több mint 2,6 milliárd eurós forgalmat bonyolítottak le és mintegy 20 ezer főnek adtak munkát. Az említett négy országban az Auchan 98 hipermarketet üzemeltet és 65 ezer főt foglalkoztat.

Az ügylet annak az 1,1 milliárd eurós biznisznek a része, amelyben a német Metro több kelet-európai érdekeltségét megvásárolja az Auchan - az eladó a vételárból csökkentheti adósságállományát, illetve méginkább a fő tevékenységére, azaz a nagykereskedelemre koncentrálhat.