A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) nettó 5,5 millió euró (mintegy 1,5 milliárd forint) értékben kötött jogi szolgáltatási szerződést a magyarországi Réczicza White & Case LLP Ügyvédi Irodával. Az iroda feladata Magyarország jogi képviselete a Vigotop Limited által a washingtoni Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja (International Centre for Settlement of Investment Disputes, ICSID) előtt a magyar állam ellen indított, folyamatban lévő beruházás-védelmi jogvitában - derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből (TED).

Az NGM nem nyilvános, hirdetmény közzététele nélküli közbeszerzési eljárás keretében, egyedüli ajánlattevőként állapodott meg az ügyvédi irodával. (Ilyen jogi szolgáltatás megrendelésére nem kötelező közbeszerzést kiírni, a szerződéskötésről tájékoztató hirdetményt kell közzétenni.)

A Vigotop, a Sukoróra tervezett kaszinóberuházás, a King's City projekt tulajdonosa tavaly júliusban jelentette be, hogy a projekt lerombolásával kapcsolatban a magyar állammal fennálló jogvitát nemzetközi választott bíráskodás keretében kívánja rendezni, ezért kérelmet nyújtott be a Világbank Washington DC-ben székelő Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjához.

A Vigotop közleménye szerint többször, sikertelenül kezdeményezett találkozót a 2010-ben hivatalba lépett, új magyar kormány képviselőivel, hogy megvitassák a King's City projekt jövőjét, illetve tárgyaljanak a helyzet békés megoldásáról. Mivel azonban "a Magyar Köztársaság képviselői folyamatosan elzárkóztak a vita megoldására kezdeményezett tárgyalásoktól, a Vigotop 2011. július 18-án az ICSID-hez fordult a vita nemzetközi választott bíráskodás keretében történő rendezése érdekében" - állt a közleményben.

A Vigotop elődje, a KC Bidding kötött a kaszinóberuházásra koncessziós szerződést a magyar állammal. Ez egy rendkívül erős garanciát jelent a cég számára - írta korábban az ingatlanmenedzser.hu. A nemzetközi választottbíróság ítélete kötelező a felekre nézve.

Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos korábban a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta, hogy 2011. január 1-jén automatikusan megszűnt a beruházást tervező cég koncessziós joga, és 900 millió forint kötbért kell fizetnie a magyar államnak.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. több vezetője ellen is indult rendőrségi vizsgálat a sukorói beruházás előkészítése miatt. Az ehhez kapcsolódó telekcsere ügyben tavaly decemberben hozott elsőfokú ítéletet a Fejér Megyei Bíróság, e szerint érvénytelen a telekcsere-szerződés.