Az orosz-ukrán konfliktus, továbbá az ukrán gázimportőr és a Gazprom nézeteltérései veszélyeztetik az orosz gázmonopólium európai exportját azokon a vezetékeken keresztül, amelyek átszelik Ukrajnát - adott ki az eddigieknél konkrétabb figyelmeztetést a vállalat a RIA Novosztyi tudósítása szerint. A cég attól tart, hogy állami kézben lévő ukrajnai partnere, a Naftogaz - hasonlóan ahhoz, ahogy a korábbi gázválságok idején viselkedett - hazai használatra eltéríti az Európának szánt gázt, ha a fizetési viták miatt leállna az orosz export Ukrajnába. A Gazprom szerint az ukrán fél 2,2 milliárd dollár értékű gáz árával tartozik neki.

A Gazprom elismerte azt is, hogy a nyugati hatalmak és Moszkva között kialakult feszültség miatt Oroszország ellen hozott szankciók negatívan érinthetik tevékenységét. Mindenekelőtt nehezebbé válhat hitelfelvétele és részvénykibocsátása külföldön, illetve elmaradhatnak a nyugati befektetők oroszországi beruházásai. Mindez a likviditás gyengüléséhez, a szállítások bizonytalanságához és a Gazpromhoz hasonló vállalatok értékének zuhanásához vezethet.

A kockázatok mérséklése érdekében a Gazprom bővíteni szándékozik piacait - növelni akarja a vezetéken, illetve a folyékony formában (lng) szállított gáz kivitelét az ázsiai-csendes-óceáni térségbe. A tranzitországoktól való függést részben azzal enyhítenék, hogy az volt szovjet köztársaságokban eladott energiahordozó árát egyre inkább a nemzetközi piaci áralakuláshoz igazítanák.

Az európai kivitel súlypontját hosszabb távon át akarják helyezni az részben elkészült Északi Áramlat vezetékre, illetve a készülőben lévő Déli Áramlatra. Emellett igénybe akarnak venni gáztároló kapacitásokat külföldön. (Magyarország jelentős tárolási lehetőségekkel rendelkezik - a szerk.)