A Federeal Reserve, azaz a világ legbefolyásosabb jegybankja a történelem legnagyszerűbb hedge fundja - jelentette ki Warren Buffett milliárdos tőzsdei befektető, azzal indokolva álláspontját, hogy a Fed a kötvényvásárlásokon óriási profitot ér el, miközben több mint háromezermilliárd dollárra hizlalta mérlegét. A bank évente 80-90 milliárd dollár bevételt produkál az amerikai kormánynak, amiről néhány évvel ezelőtt szó sem volt - idézte a Bloomberg Buffettet, aki egyetemistáknak tartott előadást.

A hedge fundok a bankoknál lazábban szabályozott, zárt körű befektetési alapok, amelyek bonyolult, köztük származékos és határidős ügyletekbe fektetik megbízóik pénzét. Tőkéjüket vagyonos emberektől szerzik, akik megengedhetik maguknak, hogy erősen kockázatos üzletekkel igyekezzenek gyarapítani pénzüket. Ösztönzőrendszerük része, hogy a tőke arányában fizetendő fix díjon felül sokszor sikerdíjjal is jutalmazzák a hedge fundok menedzsereit.

Jól kell időzíteni

A Fed havonta 85 milliárd dollár államkötvényt, illetve jelzálog fedezetű értékpapírt vásárol, hogy az ily módon a gazdaságba pumpált pénzzel segítse a fellendülést. Tavaly 88,4 milliárd dollárt utalt át a kincstárba az ügyletein elért profitból. Az összeg évről évre nő, párhuzamosan a bank mérlegfőösszegének duzzadásával.

A Fedre - szemben más pénzügyi szervezetekkel - egyáltalán nem nehezedik nyomás annak érdekében, hogy törlessze hiteleit, hiszen nem kölcsönökből finanszírozza tevékenységét, hanem pénzteremtésből - fejtegette a pénzvilág egyik guruja. Ezért ha jól időzíti a kötvényvásárlásokat, akkor kézben tudja tartani a folyamatot, azaz el tudja kerülni, hogy a pénzteremtés az infláció megugrásához vezessen. Ehhez csupán egy elég okos vezetőre van szükség, és Buffett szerint Ben Bernanke, a Fed elnöke ilyen ember.

Korábban is voltak ilyen manőverei a Fednek, de nem olyan óriási tőke mozgatásával, mint most. Ezért Buffett érdeklődve figyeli a hogyan alakul, hova vezet a Fed extrém monetáris enyhítése.

Bernanke for president

A befektetési szakember szerint a Fed elnöke helyesen cselekedett, amikor 2008-ban, a pénzügyi válság tombolásának idején jelezte, hogy mindent meg fog tenni a piacok stabilizálása érdekében. Szerinte Bernanke utóda folytatni fogja a gazdaság élénkítését szolgáló jegybanki politikát.

A Fed a gazdaság határozottabb javulására vár, ezért nem csökkenti kötvényvásárlásait - idézte fel a jegybank szerdai döntését indokló közleményt, amelyből arra következtet, hogy Bernanke enyhén - tehát nem nagyon - csalódottan szemléli az elmúlt évek gazdaságai folyamatait. Azért nem teszi világossá, mikor kezdhetik meg a monetáris enyhítés visszavonását, mert nem tudja, mikor lesz kielégítő a fellendülés.

Buffett jelöltje a Fed januárban megüresedő elnöki posztjára a jelenlegi elnök, még akkor is, ha Bernanke nem akarja folytatni ezt a munkát. Jenet Yellenről az esélyes utódról semmit sem tud, másrészt úgy véli, hogy ha megvan a bevált, gólerős center a pályán, akkor nem célszerű cserélni.