A több mint 70 ezer alkalmazottjával a legnagyobb olasz ipari csoportnak számító Finmeccanica vezérigazgatói székébe Mauro Moretti topmenedzser került. A technológiai fejlesztéssel, védelmi és biztonsági rendszerekkel és űrkutatással is foglalkozó Finmeccanica elnökének Gianni De Gennaro volt országos rendőrparancsnokot nevezték ki.
Mauro Moretti az utóbbi hét évben a szintén állami részesedéssel működő olasz vasutakat vezette, és tette nyereséges vállalattá.

Az olasz állami tulajdonú nagyvállalatok vezetőinek mandátuma mind most járt le.
Az Eni kőolajipari vállalat elnöke Emma Marcegaglia lett, a Confindustria gyáriparos szövetség volt elnöke. Az energiaszolgáltató Enel élére Patrizia Grieco, az olasz posta élére Luisa Todini vállalkozók kerültek. Matteo Renzi miniszterelnök ismét a nőket részesítette előnyben, ahogyan kormánya minisztereinek fele is nő.

A személycseréket az olasz kincstár hétfő este, jóval tőzsdezárás után jelentette be. Az új állami vállalatvezetők fizetését maximum évi bruttó 238 ezer euróban (több mint 73 millió forintban) szabták meg, amely a mindenkori olasz miniszterelnök évi keresetének a kétszerese. Az olasz posta eddigi elnöke ennek évente mintegy ötszörösét kereste.
A következő időszakban a római kormány még tucatnyi állami nagyvállalat vezetőségét cseréli le.

Elemzők szerint a nagy olasz állami csoportok élén zajló személycsere vezetett még februárban Enrico Letta volt kormányfő elmozdításához. Letta ugyanis nem hajtott volna fejet a Confindustria és más gazdasági-politikai csoportok kérései előtt a nagyvállalatok vezetőcseréit illetően, ahogy azt most a helyébe lépő Matteo Renzi megtette.