Feloszlatja a parlamentet augusztusban és ideiglenes kormány nevez ki az októberben esedékes választásokig - jelentette be Rosen Plevneliev bolgár államfő az ország politikai pártjainak vezetőivel tartott válságtanácskozás után. Ezt megelőzően öt embert letartóztattak azzal gyanúsítva őket, hogy alá akarják ásni az ország bankrendszerének stabilitását - jelentette a BBC. A hatóságok szerint ők voltak azoknak az sms-eknek a kiindulópontjai, amelyek hamis információkat arra késztették az embereket, hogy igyekezzenek kivenni a betéteiket az ország két pénzintézetéből.

A jegybank ezt megelőzően közleményben adott hangot annak a véleményének, hogy szisztematikus kísérlet indult az pénzintézeteinek bedöntésére. Az első áldozat Bulgária negyedik legnagyobb bankja volt. Miután megrohanták a betétesek a jegybank saját kezébe vette a pénzintézetet. Ezután felerősödtek a félelmek, hogy a bankpánik tovaterjed a pénzügyi rendszerben, ami annyiban be is igazolódott, hogy a hét végén Bulgária harmadik legnagyobb bankjának fiókja előtt alakultak ki sorok.

Közeliek csatája

Plevneliev lemondását követelő tüntetők jelentek meg az államfő hivatala előtt is. Az érintett két pénzintézet jó politikai kapcsolatokkal rendelkező bolgár üzletemberek tulajdonában van. A pénteki roham nyomán az Első Befektetési Bankból 800 millió levát (126,9 milliárd forint) vontak ki az emberek és a Financial Timesnak (FT) nyilatkozó elemzők attól tartanak, hogy a pánik a hét elején átterjedhet a többi pénzintézetre is.

Várakozások szerint a jegybank rendkívüli forrást kínál fel a bajba került banknak és a többi pénzintézetnek - tudta meg az FT egy helyi bankáról. Nem vagyunk 1996-ban - tette hozzá az informátor -, a leva árfolyamát a valutatanácsi rendszerben hozzákötötték az euróhoz, a múlt héten sikeres eurókötvény-kibocsátást bonyolított le a kormány.

Egyes elemzők szerint a bankpánik kirobbantásának célja éppen az volt, hogy Bulgáriát a rögzített árfolyam feladására, a leva leértékelésére késztessék, ami katasztrofális hatással lenne a gazdaságra. Lubomir Datsov korábbi pénzügyminiszter-helyettes szerint az ügy mögött két olyan üzletember csatája áll, akik egyike a szocialista, másika a török kisebbséget képviselő párthoz áll közel. Vitájuk a jegybank kezébe került bankot érintette, ám a hatóságok bénázása nyomán a pánik kisvártatva átterjedt az végül alaposan megkopasztott Első Befektetési Bankra. A két úriember úgy véli, hogy a másik meg akarja öletni.