Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A moszkvai választottbíróság zárolta a Vlagyimir Jevtusenkov orosz milliárdos cégei által megvásárolt Basnyefty kőolajtársaság részvényeit, miután az orosz főügyészség pénteken pert indított azok visszaszerzéséért. Ahogy korábban a Napi.hu beszámolt róla, a Jukosz-ügyhöz hasonló vádakkal a közelmúltban letartóztatták Oroszország egyik leggazdagabb emberét, Vlagyimir Jevtusenkovot.

A hírre tovább zuhant pénteken a cég részvényeinek ára a moszkvai értéktőzsdén, amely egész nap gyengén teljesített. A kereskedés végére a dollárban jegyzett részvények árfolyamát tükröző RTS-index 1,65 százalékkal, a likvidebb rubelkereskedésű MICEX-tőzsdemutató 0,13 százalékkal gyengült. A rubel újabb történelmi mélypontra süllyedt pénteken a dollárhoz képest, 1 dollár 39,11 rubelt ért záráskor.

Alekszej Uljukajev orosz gazdaságfejlesztési miniszter ugyanakkor az Interfax orosz hírügynökségnek kijelentette: nem érti az okát, hogy miért kellene az államnak visszaszereznie az Oroszországhoz tartozó Baskír Köztársaság energetikai cégeiből létrejött Basnyefty részvényeit.

A Prajm (Prime) orosz üzleti hírügynökség közlése szerint a május 14-i állapot szerint Vlagyimir Jevtusenkov AFK Szisztyema nevű cége a Basnyefty részvényeinek 63,16 százalékát birtokolta, a Szisztyema-Inveszt Zrt. 10,67 százalékot és a Basnyeftynél 6,11 százalék maradt, a többi szabad forgalomban maradt.

Nem engedik ki

Az orosz milliárdos ellen szeptember 16-án pénzmosás vádjával bűnvádi eljárást indítottak, és házi őrizetbe helyezték őt. Azóta 300 millió rubeles óvadék ellenében sem engedték ki.

Jevtusenkov nemcsak a Basnyefty, hanem a volt szovjet térségben az egyik legnagyobb mobilszolgáltató, az MTSZ részvényeit is birtokló Szisztyema nevű cég igazgatótanácsának elnöke.

Jevtusenkovot azzal vádolják, hogy az általa vezetett cég az eredetileg megállapított értéknél 500 millió dollárral kevesebbért, mintegy 2,5 milliárd dollárért (körülbelül 605 milliárd forint) vásárolta meg a déli-uráli Baskíria üzemanyag- és energetikai vállalatának, a Basnyeftynek a részvényeit.

A milliárdos mellett kiállt az orosz Gyáriparosok és Vállalkozók Szövetsége, de személy szerint German Gref, az állami többségi tulajdonban lévő Szberbank elnöke, Andrej Kosztyin, a VTB Bank elnöke is.