Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány azt közölte, hogy felszámolja a Factor Bankát és a Probankát. A betéteseknek azonban nem kell aggódniuk, nem veszítik el a megtakarításaikat, az állam ugyanis összesen 1,3 milliárd euró értékben garanciát vállalt a két bankban elhelyezett pénzekre. Az Európai Bizottság már rábólintott a ljubljanai kormány intézkedésére.

Egy augusztus végén ismertetett adat szerint az év első öt hónapjában 108,1 millió euró adózás utáni veszteséget könyvelt el a szlovén bankrendszer, ez 134 százalékos növekedés a múlt év hasonló időszakához képest.

Szlovénia súlyos bankválsággal szembesül, amely a túlzott kockázatviselés, az állami tulajdonú bankok alacsony színvonalú irányítása, illetve a nem elég hatékony felügyeleti eszközök miatt alakult ki. A nem törlesztő hitelállomány 7,5 milliárd euró, a hazai össztermék (GDP) 21,5 százaléka.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legújabb előrejelzése szerint a szlovén gazdaság az idén 2,3 százalékkal zsugorodik, jövőre 0,1 százalékos gazdaságnövekedés várható.

A kétmillió lakosú Szlovénia gazdasága 2011 óta van recesszióban, az idei második negyedévben a gazdaság 0,3 százalékkal zsugorodott az első negyedévhez képest.

A Moody's hitelminősítő az ország szuverén besorolását két fokozattal, a befektetésre nem ajánlott kategóriába rontotta le áprilisban, majd a Fitch Ratings vonta meg az elsőrendű "A" kategóriás osztályzatot az euróövezeti Szlovéniától a romló makrogazdasági és költségvetési kilátásokkal indokolva a döntést.