Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az újabb privatizációs kudarc egyik oka piaci szereplők szerint, hogy a román adóhatóság könyvvizsgálói a posta múlt heti átvilágítása során újabb, 107 millió lejes (25 millió euró) adótartozást fedeztek fel. A helyi piacot uraló posta 75 százaléka a román állam, 25 százaléka pedig a kárpótlási alap (Fondul Proprietatea) tulajdonában van. A szolgáltató országszerte 7100 hivatalt működtet, alkalmazottainak száma meghaladja a 32 ezret. A pénzügyminisztérium legfrissebb adatai szerint a vállalat bevétele 2011-ben 8,7 százalékkal 1,26 milliárd lejre (egy euró 4,4 lej) csökkent, a veszteség eközben 50 százalékkal 182,9 millió lejre emelkedett. Az elmúlt három év kumulált vesztesége meghaladta az 556 millió lejt, az adóhátralék 240 millió lejt összesít.

A társaság mindeddig nem közölt 2012-re vonatkozó mérlegadatokat, idén a menedzsment a tervezett 1,26 milliárd lejes bevétel mellett nem számít nyereségre. A kormány szerint korábban 10 társaság is érdeklődött a társaság iránt. A posta privatizálása része annak a még két éve az IMF-nek tett kormányvállalásnak, amely szerint a veszteséges állami vállalatok többségi pakettjén értékesítik, a politikai alapon kinevezett menedzsmentet pedig szakmai vezetőségre cserélik. A valutaalap januárban két június végéig adott haladékot a román kormánynak, hogy jelentős elmaradásait behozza és lezárja a 2011-ben kötött két évre szóló, elővigyázatossági típusú hitelmegállapodást és megkezdhesse az újabb hitelről szóló tárgyalásokat. Noha a privatizációs folyamat beindulni látszik, eredményeket továbbra sem tud felmutatni Bukarest.

Aggodalomra ad okot az is, hogy a román vasúttársaság árufuvarozó részlegének (CFR Marfa) értékesítése is kudarcba fulladt, noha az 51 százalékos részvénycsomag eladását már tényként kezelte Bukarest. Relu Fenechiu közlekedési miniszter korábban azt mondta, hogy a beadott pályázatok hiányosak voltak, formailag és tartalmilag sem feleltek meg a kiírás feltételeinek, azért utasította el a tárca mindhárom cég ajánlatát. Az enyhített feltételekkel újra kiírt pályázaton ugyanaz a három cég, az amerikai OmniTRAX, a helyi Grup Feroviar Roman (GFR), valamint a Transferoviar Grup (TFG) és az osztrák befektetési alap, a Donau Finanz konzorcium indult.

A kormány ígérte szerint még idén piacra kerül az atomerőművet üzemeltető Nuclearelectrica 10 százaléka, a Romgaz és az Oltenia energetikai holding, valamint a jelenleg csődvédelem alatt álló Hidroelectrica, és Oltchim is. Elemzők azonban egyre kevésbé bíznak a privatizációs folyamat sikerében, a külföldi befektetőket ugyanis távol tartják a politikai csatározások és az összeesküvés-elméletekről szóló ajtóhírek.