Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A The Guardian című baloldali brit napilap online kiadásának levelezési rovatában harminc élelmiszeripari, kiskereskedelmi, agráripari és üdítőital-gyártó cég, valamint szakmai szövetségek vezetői tettek közzé nyílt levelet, amelyben felszólítják a brit kormányt: adjon egyértelmű biztosítékokat az élelmiszeripari szektorban és a beszállítói hálózatoknál dolgozó külföldi EU-munkavállalóknak arra, hogy Nagy-Britanniában maradhatnak a brit EU-tagság megszűnése után is.

Az aláírók szerint máris megindult az ágazatban dolgozó külföldi uniós munkavállalók elvándorlása más országokba, márpedig nekik jelentős szerepük van abban, hogy a brit fogyasztók megfizethető, magas minőségű élelmiszerekhez és italféleségekhez juthatnak hozzá.

A közös felhívás szerzői szerint a kormánynak fel kell ismernie, hogy ezek a munkavállalók igen rugalmasan foglalkoztathatók, és alapvető fontosságú munkaerőforrást jelentenek a szakképesítést igénylő, illetve az alacsonyabb szakképzettséggel és szakképzettség nélkül is ellátható munkakörökben egyaránt.

A nyílt levél aláírói szerint ha a szektor az EU-tagság megszűnése után nem fér hozzá e munkaerőforráshoz, annak szűkösebb választékú, drágább élelmiszerkínálat lenne a következménye.

Fiona Kendrick, a brit élelmiszeripari és üdítőital-gyártó szövetség elnöke, a Nestlé élelmiszeripari óriáscég nagy-britanniai részlegének elnök-vezérigazgatója pénteken a BBC-nek elmondta: számos olyan munkakör van, amelyek betöltésére a brit vállalatok egyszerűen nem találnak megfelelő szakképzettségű brit munkaerőt, ezért nagyon gyakran külföldről kell toborozniuk még magasan képzett munkavállalókat is.

Minnette Batters, a brit mezőgazdasági termelők szövetségének (NUF) alelnöke a BBC rádióban ehhez hozzátette: "a földeken fog elrohadni a termés", ha nem lesz, aki betakarítsa.

Theresa May brit miniszterelnök több nyilatkozatában is hangoztatta, hogy várakozása szerint viszonossági alapon a brit EU-tagság megszűnése után is biztosítható lesz a már Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok, illetve az uniós társállamokban letelepedett britek jogainak érvényesülése. A brit kormányfő ugyancsak többször hangoztatott véleménye szerint azonban a brit EU-tagságról tartott júniusi népszavazás - amelyen a résztvevők többsége a kilépésre voksolt - megmutatta azt is, hogy a britek nem akarják az EU-n belüli szabad mozgás elvének érvényesítését úgy, ahogy az eddig történt.

A brit kormány egyelőre nem tett közzé részletes terveket arra, hogy az uniós tagság megszűnése után miként kívánja szabályozni az újonnan érkező külföldi EU-munkavállalók beáramlását.