A panasz a BKV Zrt. által 2015. július 8-án kiadott, az ajánlatok elbírálásról szóló összegzésére vonatkozik, amely érvénytelennek nyilvánította a Skinest ajánlatát, és az orosz Metrowagonmasht (MWM) hirdette ki a tender győztesének.

A Skinest az Európai Bizottsághoz benyújtott panaszában azt állítja, hogy ajánlata minden lényeges szempontból kedvezőbb volt a versenytársáénál, és az összes modern műszaki követelménynek megfelelt (pl. aszinkron hajtás, tárcsafék, pneumatikus felfüggesztés, hosszabb élettartam, stb.). A Skinest állítása szerint a BKV Zrt. által az ajánlat érvénytelenné nyilvánításának indokaként felhozott nyolc érv mindegyike formális jellegű volt. A Skinest meg van győződve arról, hogy az illetékes magyarországi és uniós fórumok is erre a következtetésre fognak jutni - olvasható a cég közleményében.

Ugyanakkor a magyar Országgyűlés éppen a tendergyőztes nyilvánosságra hozatalának napján fogadott el egy törvényt egyes budapesti beruházások gyorsításáról és egyszerűsítéséről. Az M3-as metró korszerűsítési projektjére szabott jogszabály az "M3-as törvény" néven vált ismertté. Az új törvény az ilyen közbeszerzési eljárások pályázóinak rendelkezésére álló jogorvoslat eredményességét is korlátozza. A Skinest emiatt gyakorlatilag egyedül az Európai Bizottság felé élhet hatásos panasztételi lehetőséggel - fogalmaz a közlemény, amely szerint a Skinest kész minden segítséget megadni az Európai Bizottság vizsgálatához.