Költségcsökkentési programja részeként búcsút vesz legkevesebb 1600 fehér galléros, azaz irodai alkalmazottjától a Coca-Cola Co. - jelentette a Wall Street Journal. A világ legnagyobb üdítőital-gyártójának bejelentése szerint összesen 1600-1800 alkalmazottól válhatnak meg a cég főhadiszállásán, illetve - Kuba és Észak-Korea kivételével - a világ minden országában lévő érdekeltségeinél.

Az utóbbival kapcsolatban csak annyit árultak el, hogy az Atlantában lévő központból 500 alkalmazottnak kell távoznia. Az ügyhöz közel álló források szerint ezen kívül biztosan csökkentik a helyi vállalati központok létszámát is Hongkongban, Isztambulban, Londonban és Mexikó Cityben. További intézkedésként bevezetik az úgynevezett nulla költségvetést, ami azt jelenti, hogy a menedzsereknek minden évben meg kell indokolniuk minden kiadásukat, nem görgethetnek tovább évről évre egyes tételeket.

Az elbocsátások részei az októberben bejelentett megtakarítási tervnek, amelyben hárommilliárd dollárral akarják lefaragni a Coca-Cola kiadásait. A programot 2019-ig akarják végrehajtani. A drákói intézkedéseket azt követően jelentették be, hogy a cég a lanyha világszintű eladások miatt tavaly ősszel kénytelen volt profit warningot kiadni.

Megfelelő első lépésnek értékelte a kirúgásokat Joseph Agnese, az S&P Capital értékpapír-piaci elemzője. A szakértő szerint további létszámleépítések követhetik a mostanit. Ezt a Coca-Cola szóvivője sem cáfolta, igaz, nem is erősítette meg. A bejelentett elbocsátási hullám egyébként a legnagyobb ilyen lépés a vállalatnál 2000 óta, amikor 5000 állást szüntettek meg.

A hír nyomán a vállalat részvényei több mint egy százalékkal erősödtek a New York-i tőzsdén.