A Banco Espítito Santo (BES) 3,58 milliárd euró veszteséget könyvelt el az első félévben, amivel tovább mélyíti a pénzintézet fő tulajdonosa, az Espírito Santo család cégbirodalmának válságát - jelentette a Financial Times. A BES eszközértéke alapján Portugália legnagyobb tőzsdén jegyzett bankja. A vezetőség indoklása szerint rendkívüli események tehetők felelőssé a méretes buktáért.

A leírások és egyszeri tételek összesen 4,25 milliárd euró pluszkiadást okoztak a pénzintézetnek. A költségeket részben a tőketartalékból fedezték, amely emiatt 2,1 milliárd euróval csökkent. A BES tőkemegfelelési mutatója öt százalékra esett, ami elmarad a bankoktól elvárt hét százaléktól.

A veszteséggel kapcsolatos félelmek nyomán szerdán 10,6 százalékkal zuhant a pénzintézet részvényeinek értéke. Az 1,04 milliárd eurós júniusi tőkeemelés óta 70 százalékkal hanyatlott a BES tőzsdei értéke. A lisszaboni jegybank közleménye szerint több magánbefektető is hajlandónak mutatkozik arra, hogy megemelje a bank tőkéjét, ám ha így nem megy a dolog, akkor rendelkezésre áll erre a célra az az alap is, amelyet még Portugália EU-IMF mentőcsomagja részeként hoztak létre. Ebben jelenleg 6,4 milliárd euró van.

Középkereszt

A BES részvényeinek piacán kisebb pánik alakult ki az elmúlt heteken, mert a befektetők attól tartanak, hogy a tulajdonos Espírito Santo-csoport számos cégét finanszírozza. Ez azért lenne gond, mert a csoport három vállalata kénytelen volt csődvédelmet kérni maga ellen. Ezt megelőzően hitelezőik egy része azzal fenyegetőzött, hogy felszámolási eljárást kezdeményez ellenük.

A 70 éves Ricardo Espírito Santo Saldago, aki a negyedik generáció tagjaként irányította a Banco Espírito Santót, kénytelen volt független vezetőségre bízni a bank vezetését, miután az ügyészség pénzmosással gyanúsította meg. A 444.hu emlékeztetett arra, hogy az üzletember a magyar-portugál kapcsolatok fejlesztésében játszott szerepéért két éve megkapta a Magyar Érdemrend középkeresztjét. A kitüntetést Orbán Viktor miniszterelnök adta át a parlamentben.