Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az uniós piacra vágyakozó kínai és orosz üzletemberek mellett az agrárgazdasági portfólióját gőzerővel bővítő magyar bankcsoport is készíttetett tervet a Tesco cseh, lengyel, magyar és szlovák hálózatát tömörítő Tesco Europa kivásárlására, értesült a Figyelő piaci forrásokból.

Az ágazati hírek szerint az OTP Bank és vezetője, Csányi Sándor elnök-vezérigazgató érdeklődését is felkeltette a befektetési lehetőség egy ágazati tanácsadó javaslatára. A bank külön munkacsoportot állított fel a Tesco deal kidolgozására, mert nagy lökést, akár 8-10 millió új kártyatulajdonost és lakossági ügyfelet hozhatna, ha a közép-európai lánc megszerzésével a banki és a kereskedelmi szinergiákat az akvizícióval kiaknázná. Olyan versenyelőnyt, lehetőséget szerezhetne a bank a régiós terjeszkedéshez a Tescón keresztül, amilyet hajdanában a Postabank a postafiókokban kínált banki termékeivel. Ezen keresztül már érdemes lenne leánybankot alapítani a cseh és a lengyel piacon.

A lehetséges vételárra is hallottak becslést: jó tárgyalási technikával akár nettó 3 milliárd euróért is meg lehetne szerezni a 4 országnyi láncot. Ez a forintban az 1000 milliárdot közelítő summa persze csak a vételár, a működtetés, finanszírozás tőkeigénye legalább ugyanekkora.

A lap szerint a Tesco megvásárlójából nemzeti hős is lehetne, mert végre magyar kézbe kerülhetne egy multi lánc régiós piacot hozva a magyar gazdáknak, feldolgozóknak. A folyosói pletykák szerint kezdetben jó is volt az ötlet fogadtatása, azonban a lengyel választások után végül Orbán Viktor nemet mondott. Arra hivatkozva, hogy nem akar ujjat húzni Jaroslaw Kaczynskivel.

A Tesco-Global Áruházak Zrt. A Figyelőnek cáfolta az eladásról szóló híreket. Jelenleg így a cseh nagybefektető-politikus, a Magyarországon is komoly érdekeltségekkel rendelkező Andrej Babis tűnik a legesélyesebb vevőjelöltnek.