A prágai Hospodárské Noviny  szerint több cseh és nemzetközi nagyvállalat is kifejezésre juttatta, hogy szívesen megvenné a termékeiről Magyarországon is jól ismert cseh Hamé élelmiszer-ipari vállalatot, amit eladna jelenlegi tulajdonosa, a lett Nordic Partners Group.

Az egyik Andrej Babis cseh pénzügyminiszter Hartenberg Capital nevű befektetési alapja - Babis elsősorban az élelmiszeriparban érdekelt, ő Csehország második és Szlovákia leggazdagabb embere.

A Hamé az ország egyik legnagyobb élelmiszer-ipari vállalata, tartós és fagyasztott termékeket állít elő. Tavalyi árbevétele 5,13 milliárd korona, vagyis közel 232 millió dollár volt, a nyeresége elérte az 550 millió koronát. Termékeinek több mint a felét exportálja, legnagyobb vásárlói Oroszország, Románia és Ausztria. A lettek 2008-ban vették meg többségi tulajdonrészét 4,5 milliárd koronáért, és azóta már többször megpróbálták eladni, de a globális válság okozta visszaesés annyira lenyomta a cég értékét, hogy az ajánlatok jó esetben is csak a korábbi vételárat érték el - mondta a prágai rádió.