A cseh Hospodárské Noviny című gazdasági napilap értesülései szerint a térség legnagyobb energiavállalata, a CEZ mellett az EPH energetikai holding is megvenné az olasz Enel szlovákiai elektromos művekben birtokolt többségi pakettjét. Mint a pozsonyi Új Szó online beszámolt róla, az EPH-nak már most is jelentős szlovákiai érdekeltségei vannak: tavaly 2,42 milliárd euróért vette meg a szlovák gázművek (SPP) 49 százalékos részvénycsomagját és hasonló tulajdonrésze van a közép-szlovákiai áramszolgáltatóban (SSE) is, így üzemi nyereségének a fele jelenleg Szlovákiából származik. A CEZ ezzel szemben egyelőre csak mint alternatív gáz- és áramszolgáltató van jelen Szlovákiában.

Az Enel vezetése nemrég jelentette be, hogy a mintegy 41,5 milliárd eurónyi tartozásai miatt kénytelen lesz megválni egyes cégeitől. Az olasz cég adósságállományát fokozatosan 37 milliárd euróra szeretné csökkenteni. Ehhez a szlovákiai és romániai cégeit akarja eladni, amiből nagyjából 4,4 milliárd eurós bevételre tehet szert.

Az SE 66 százalékos részvénycsomagját az olaszok 2006-ban vették meg 840 millió euróért. A villamos művek értéke jelenleg elérheti a 2 milliárd eurót is, az elemzők szerint az Enel azonban akár a 840 millió eurós vételárnál is kevesebbet kaphat érte, mivel a cégnek hatalmas tartozásai vannak. A cseh vállalatokon kívül a vételi lehetőség iránt érdeklődik a kínai CNNC társaság is, az orosz Roszatom azonban az ukrán válság miatt már kiesett a lehetséges vevők közül - írta az Új Szó.