Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A világ negyedik számú acélipari csoportja, a Nippon Steel 82 milliárd jenes, tavalyi utolsó negyedéves üzemi eredményt jelentett, 46 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbi 152 milliárdnál. A bevétele 1,5 százalékkal 3.070 milliárd jenre nőtt.

A visszaesést a még gyenge világpiaci kereslet, és a Kínába, a világ legnagyobb acéltermelő és -fogyasztó országába irányuló kivitel csökkenése okozta, miközben éppen Kína és Dél-Korea 10 százalékkal növelte acéltermelését tavaly. Mindezt tetézte a tőkepiaci visszaesés: a Nippon Steel az értékpapír-befektetésein 1,254 milliárd jenes veszteséget könyvelt el adó után, az egy évvel korábbi, 104,5 milliárd jenes adózott eredménnyel szemben.

A Nippon Steel pénteken csökkentette előrejelzését: most 120 milliárd jenes adózott eredményt vár a márciussal záruló üzleti évében az októberben prognosztizált 180 milliárd helyett, noha már az is 22 százalékkal volt alacsonyabb a megelőző előrejelzésnél. A 120 milliárd jen 47 százalékkal lenne kisebb az egy évvel korábbi profitnál. Egész évre a bevétel 1,5 százalékos csökkenését várják most, 4.050 milliárd jenre.

A Nippon Steel idén októbertől a világ második számú acélcsoportja lesz - az indiai-nyugat-európai ArcelorMittal mögött -, miután egyesül vele a szintén japán Sumitomo Metal vállalat.