Bukarestben szinte feleannyiba kerül a taxizás, mint Kolozsváron és Nagyváradon - írta a Maszol. Az európai nagyvárosok közül a román fővárosban a legolcsóbb taxizni - derül ki gépkocsikkal kapcsolatos témákra szakosodott Carspring szakportál tanulmányából. A román fővárosban egy három kilométeres utazás 1,31 euróba kerül, ami hat százaléka annak a 22,43 eurónak, amit Zürichben kell fizetni ugyanezért. A svájci városban az alapdíj 7,37, a kilométerdíj 4,61 euró.

Bukarestben a legtöbb társaságnál az alapdíj és a kilométerdíj is 1,39 lej, azaz körülbelül 0,3 euró. Nem meglepő, hogy a második legborsosabb viteldíjat, 15,57 eurót, szintén egy svájci városban, Genfben kérik el az utastól egy három kilométeres fuvarért. A sorban Tokió áll a harmadik helyen 14,17 euróval.

A bukaresti árak a budapestihez képest is elképesztően alacsonyak. A magyar fővárosban a hitelesített taxikkal 280 forintos kilométerenkénti díjjal és 70 forintos percdíjjal utazhatunk, 450 forintos alapdíj mellett. Így egy három kilométeres új 3 perc várakozással számolva mintegy 1500 forint vagyis közel 5 euró.

Lapunk egy éve számolta ki, hogy a magyar átlagbérhez viszonyítva mennyibe kerül a taxizás Budapesten és mennyibe más városokban az ottani fizetések tükrében. Az eredmény magáért beszél.

Sajátos taxisok

Zürichben és Genfben a legtöbb taxi Mercedes-Benz, míg a román fővárosban Logan. Bukarestben mindennapos, hogy a taxisofőrök előre közlik az ügyféllel a fuvar árát, és az összeg lényegesen magasabb, mint amit a taxióra mutatna. Az is gyakori, hogy visszautasítják a fuvart, ha az útvonal hossza vagy iránya nem kedvükre való.

Általánosságban minél alacsonyabb az életszínvonal egy országban, annál kevesebbe kerül a taxi. Ugyanakkor a filléres benzinnek köszönhetően Dubajban olcsóbban lehet utazni, mint Budapesten: előbbiben 4,29, utóbbiban 4,38 euróba kerül egy három kilométeres fuvar. Az Európai Unió nagyvárosai közül Szófiában van még a bukarestihez hasonló összegű, 1,72 eurós viteldíj. Világviszonylatban Kairó a legolcsóbb 0,09 eurós kilométerdíjjal.

A trükközés itthon is dívik

Pár hónapja a Budapesti Közlekedési Központ ellenőrzésén a taxisok kétharmada akadt fenn. Sok volt az engedély hiányából fakadó probléma, vagy a számlaadással összefüggő eset. Volt olyan taxis, aki 10 ezer forintot kért volna egy három kilométeres útért.

Nemrég félezer járművet ellenőriztek a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban működő közlekedési hatóság munkatársai. A szakemberek több mint tíz esetben szabták ki a maximális, 600 ezer forintos bírságtételt szabálysértő taxisokra, jellemzően az érvényes engedélyek hiánya miatt.