Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A cseh Energeticky a Prumyslovy Holding (EPH) beverekedte magát a nagy játékosok közé, miután megállapodott az olasz Enellel, hogy megveszi tőle a legnagyobb szlovák áramszolgáltató, a Slovenské Elektrárne részvényeinek a tulajdonában levő 66 százalékát. A fennmaradó 34 százalék a szlovák államé marad.

Az Enel részvényeinek mintegy felét gyakorlatilag azonnal megkapja a cseh cég, a többit akkor, amikor befejezik a Mochovce atomerőmű 3. és 4. reaktorának építését, ami 2017 végére várható. A szlovák cég termeli az ország áramszükségletének 75 százalékát, aminek mintegy felét atomerőművei adják.

Az EPH hódító hadjárata ezzel a csúcsára érkezett. Alig több mint hat év alatt hő- és villanyerőműveket vásárolt fel Csehországban, szénbányákat Németországban, gázvezetékeket és -elosztó központokat Szlovákiában és erőműveket Magyarországon, Olaszországban és Nagy-Britanniában - emlékeztetett a prágai rádió. A mostani üzlettel kérdésessé vált, hogy folytatja-e az EPH a Vattenfall németországi szénbányái és erőművei megszerzéséért folytatott harcát.

A szlovák villamosművek 66 százalékos pakettjéért korábban az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és a Mol Csoport tagja, a Slovnaft a.s. is ringbe szállt.