Kivonul a magyar piacról a Banco Popolare, Olaszország negyedik legnagyobb bankja. Itteni leányvállalatát a MagNet Bank Zrt. veszi meg félmillió euróért - jelentette a Reuters. A pénzintézet 2007-ben bővítette cégcsoportját a magyarországi vállalkozással. Az olasz bank jelezte, hogy az értékesítés nem lesz számottevő hatással pénzügyi elszámolásaira. A társaság már régóta fontolgatja a távozást: lapunk még 2011 elején számolt be arról, hogy négyéves működés után hamarosan tulajdonost válthat a Banco Popolare Hungary Zrt., akkor olasz pénzintézet iránt négy hazai befektető csoport is érdeklődött. A Banco Popolare 2007-ben, a maláj tulajdonban levő IC Bank megvételével lépett be a magyar piacra. Az új tulajdonos jelentős növekedést tervezett, az olasz anyabank több alkalommal is alaptőkét emelt, továbbá alárendelt kölcsöntőkét is nyújtott a magyarországi leánybanknak. Legutóbb tavaly nyáron közölték, hogy 1,5 milliárd forintos szavatolótőke-emeléssel erősítik meg jelenlétüket Magyarországon. A bank mérlegfőösszege 2012 végén 133 millió euróra rúgott, tevékenységét 10 kirendeltséggel és 145 alkalmazottal látta el.

A tranzakció a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) és a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyására vár.

Rémálom után

A magyar jelenlét nem volt sikertörténet - emlékeztet az Index. 2007-ben 4,5 milliárd forintos mérleg szerinti veszteséget termelt, amit 2008-ban 431 milliós, 2009-ban 1,1 milliárd forintos, majd 2010-ben 981 millió, majd tavaly a Céginfo.hu adatai szerint 1,1 milliárdos mínusz követett. Vagyis a hatéves magyarországi jelenlét több mint 8,1 milliárd forintot vett ki az olasz tulajdonos zsebéből.

A Reuters úgy kommentálja a távozást, hogy a Banco Popolare az első olasz bank, amely visszavonul Magyarországról azóta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kifogásolta a külföldi pénzintézetek dominanciáját az országban. Olaszország legnagyobb bankja, az Intesa Sanpaolo a múlt hónapban jelentette be, hogy mérsékelheti magyarországi befektetéseit, miután a bankokra terhelt adók veszteségessé tették leányvállalatát. A pénzintézet vezérigazgatója a pénzintézeti szektor rémálmaként jellemezte Magyarországot - emlékeztet a Reuters. (Az Intesa Sanpaolo a CIB Bank Zrt. révén van jelen a hazai piacon.)

Ütésváltás az S&P-vel

Az S&P tíz napja rontotta le a Banco Popolare hosszú lejáratú adósságaira adott besorolását egy szinttel, BB pluszra, amivel a minősítés a befektetésre nem ajánlott (bóvli) kategóriába került. Az S&P elemzői úgy vélik, hogy a bank felhalmozódó behajthatatlan hitelállománya miatt a rossz olasz üzleti környezetben a korábban felételezettnél sérülékenyebb helyzetbe került. A besorolás kilátása a további rontást előrevetítő negatív.

A Banco Popolare inkorrektnek minősítette az S&P minősítését, amely szerinte nem veszi figyelembe, hogy az utóbbi időben javult a bank Tier 1 tőkemegfelelési mutatója. A pénzintézet bruttó leírási vesztesége ugyan 17,5 százalékkal nőtt 2012-ben, ám fő versenytársainak átlaga 24,6 százalékos romlást mutatott. A bank 627 millió euró veszteséggel zárta az elmúlt évet, főként a negyedik negyed évben elszámolt kiemelkedően magas leírások miatt.