Az elmúlt héten öttel emelkedett a nagyobb vállalati csődök száma, s már egy nagyobb európai céget is elért - írja összefoglalójában a Financial Times a Standard & Poor's adataira hivatkozva. A hitelminősítő cég által figyelt nagyobb vállalatok közül 46 volt eddig képtelen idén megfelelni fizetési kötelezettségeinek.

A vállalati csődök számának drasztikus emelkedéséhez több tényező kedvezőtlen együttállása vezethetett a lap szerint. A csökkenő nyersanyagárak párosulva a lassuló globális gazdasági növekedéssel, az alacsony olajár és az olaj iránti lanyha kereslet együttesen sújtotta az energetikai cégeket és a bányászati szektort. Az idei nagyobb vállalati csődök nagyjából feléért ez a két szektor felel.

A lap több ilyen, idén fizetésképtelenné vált vállalatot is megemlít példaként, ilyen a Peabody Energy, az Energy XXI és a Midtstates Petroleum. A legutóbbi, címlapokra került két nagyobb, fizetésképtelen vállalat a norvég papírgyártó Norske Skogindustrier és az amerikai bányavállalat, a Cliffs Natural Resources voltak.

Az olajárfolyam hiába pattant nagyot február vége óta, még mindig 60 százalékkal jár 2014-es csúcsa alatt. A Standard & Poor's becslései szerint a nem befektetési kategóriájú kötvénykibocsátó cégek 4 százaléka jelenthet csődöt idén az Egyesült Államokban, ez a 2014-es évben tapasztalt aránynak több, mint kétszerese.

Az elmúlt másfél hónapban valamelyest enyhült a nyomás a cégeken az FT szerint, köszönhetően a részvény- és kötvénypiacok feltámadásának, azonban a veszély nem múlt el. Az enyhülő nyomást mutatja, hogy az amerikai bóvlikötvények átlagos hozama és az állampapírhozamok közötti különbség jelentősen csökkent. Az FT szerint azonban a befektetők egy része úgy véli, a nyugodtabb időszak nem lesz tartós. A problémát ugyanis az jelenti, hogy hiába a piac látszólagos magára találása, a bóvli kategóriába tartozó cégek számára még mindig igen nehéz, ha nem lehetetlen refinanszírozni lejáró hiteleiket, s ha ez nem sikerül, tovább emelkedhet a csődök száma.

A Standard & Poor's-nál és a Moody's-nál eközben egyre hosszabb azoknak a cégeknek a listája, amelyek a közeljövőben csődöt jelenthetnek. Előbbinél ezen a listán immár 242-en vannak. Ilyen hosszú listára a 2009-es pénzügyi válság óta nem volt példa. Stephen Caprio, a UBS hitelelemzési szakértője szerint a befektetők emiatt is kiemelt figyelemmel követik a most futó amerikai vállalati gyorsjelentési szezon fejleményeit. Ha a várakozásoknál jobb lesz, s a vállalatok készpénztermelő képessége pozitív fordulatot tud felmutatni, az jó jel lehet.