Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Syngenta részvényének árfolyama csütörtökön 459 frankon (464,5 dolláron) zárt. A tranzakció május 18-án zárulhat, miután a svájci részvényesek megkapják a részvényenkénti 5 frankos külön osztalékot.

Ez lehet az eddigi legnagyobb összegű külföldi felvásárlás, amelyet kínai vállalat hajt végre. Az üzlet értéke eléri a 43 milliárd dollárt. A tervezett felvásárlást 2016 februárjában jelentették be, a ChemChina azzal a nem titkolt szándékkal vetett szemet a bázeli székhelyű cégre, hogy annak magas színvonalú vegyszerportfólióját és szabadalmaztatott vetőmagjait a kínai mezőgazdasági termelés növelésére használja a jövőben.

A felvásárlást március végén engedélyezte az Európai Bizottság. Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos elmondta: a felvásárlást bizonyos feltételekhez kötötték annak érdekében, hogy az egyesülés ne vezessen az ár- és az innovációs verseny mérséklődéséhez a rovarirtószerek piacán. Az európai gazdák és fogyasztók számára is fontos, hogy a Syngenta felvásárlása után is tényleges verseny legyen a rovarirtószerek piacán. A ChemChina teljes mértékben eloszlatta a brüsszeli testület részéről korábban felmerült aggályokat.

A Syngenta felvásárlására már az amerikai Monsanto is kísérletet tett 2015-ben. Szakértők szerint a ChemChina egyike a külföldön legagresszívabb módon terjeszkedő kínai vállalatoknak. A ChemChina vásárolta meg például az olasz Pirelli abroncsgyártót is 7,7 milliárd dollárért. Jelenleg azonban az agrárszektorban nem ez az egyetlen nagy összegű felvásárlás, amely jelentős ágazati változásokat jelenthet.

A Bayer német vegyi- és gyógyszeripari konszern tavaly szeptemberben 66 milliárd dolláros ajánlatot tett a Monsanto felvásárlására. A tranzakció még nincs lezárva, az amerikai és az uniós hatóságok jóváhagyására vár.

A fúzióval az agrárvegyiparban és a vetőmagtermelésben világméretekben meghatározó óriáskonszern jönne létre. Az egyesülés után a Bayer árbevétele a jelenlegi mintegy 46,3 milliárd euróról 60 milliárd euróra, az alkalmazottak száma pedig 117 ezerről közel 140 ezerre emelkedne.

A Monsanto vezető szerepet játszik a géntechnológiában, és az egyesüléssel a Bayer a jövedelmező, de vitatott GMO-üzlet részesévé válna. A harmadik nagy tranzakciót, a két legrégebbi amerikai vegyipari konszern, a Dow Chemical és a DuPont egyesülését szintén március végén hagyta jóvá az Európai Bizottság. Annak nyomán a világ legnagyobb, mintegy 130 milliárd dollár piaci tőkeértékű vegyipari óriásvállalata jöhet létre.

(Képünk illusztráció.)