Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Microsoft megerősítette, hogy péntekig lezárja a Nokia mobiltelefon-üzletágának átvételét, így kiderülhet melyek azok a gyárak, amelyek nem kerülnek az amerikaiak kezébe. A tavaly szeptemberben bejelentett 5,4 milliárd eurós üzlet véglegesítése majdnem négyhetes csúszásban van az eredeti tervekhez képest - derül ki a Financial Times cikkéből.

A felvásárláshoz meg kellett szerezni a kínai hatóságok engedélyét, amelyet a hónap elején kaptak meg. Ugyanakkor szinte biztosra vehető, hogy a Microsoft nem veszi át a Nokia méretes indiai üzemét, amellyel kapcsolatban a finnek adóvitába keveredtek a helyi hatóságokkal. Az amerikai vásárló megerősítette, hogy nem veszi át a dél-koreai gyártóbázist sem, amely 200 embernek ad munkát. Ez az eredeti tervek szerint a Microsofthoz került volna.

Immáron a Nokia feladata lesz tehát a telefonokat gyártó üzem bezárása, miután partnere jelezte, hogy a túlzott kapacitások miatt nem tart igényt erre a gyárra. A Nokia egyébként várhatóan a jövő héten megjelenő negyedéves gyorsjelentésével együtt hozza nyilvánosságra, hogyan kívánja folytatni tevékenységét a mobiltelefon-gyártás eladása után. A Microsoft a Windows operációs rendszert használó okos telefonok tejedésének felgyorsítását várja a felvásárlás lezárásától.

A megállapodás része, hogy a Microsoft további egy évig üzemelteti a nokia.com internetes portált és a meglévő közösségi site-okat. Az amerikai cég Finnországban működő leányvállalatát Microsoft Mobile Oy-ra (az utóbbi nagyjából kft.-t jelent) keresztelik át, ám szemben egyes értesülésekkel ez nem jelenti a Nokia márkanév elhagyását a telefonokról. Erre tízéves licencszerződést kötöttek a felek - emlékeztetett a gadgets.ndtv.com hírportál.