Szolgáltatások
Gazdaság
Vállalatok
Tőzsde
Adózás
Ingatlan
Mellékletek
2012. augusztus 21., kedd 18:15   Nagy László Nándor

Erste-vezér: készen állunk a terjeszkedésre

Bár a szolgáltatás minőségében vélhetően nem tudjuk a külfölddel direktben felvenni a versenyt, a magyar privátbankok kondíciói igen versenyképesek − mondta lapunknak nyilatkozva Jelasity Radovan. A BNP privátbanki ügyfélkörét a minap megszerző Erste Bank elnök-vezérigazgatója szerint ők nem az előttünk álló néhány hónapra terveznek az üzletágban, valóban stratégiailag fontos szegmenst látnak ebben az ügyfélkörben.
Az Otthontérképen ingyen hirdetheti eladó vagy kiadó lakását! Hirdetését több tízezer lakáskeresőhöz juttatjuk el!
www.otthonterkep.hu

A Napi Gazdaság keddi számának cikke

− Elnézve az elmúlt év, de különösen az év eleji nagy pénzkiáramlást, van még értelme versenyezni a privátbanki ügyfelekért?
− Bár a szolgáltatás minőségében vélhetően itthon még nem tudjuk a külfölddel direktben felvenni a versenyt, de kondíciókban és főleg hozamban ma a magyar privátbankok bármelyik európaival szemben versenyképesek. Márpedig ma már a privátbanki ügyfélkör sem elégszik meg csak azzal, hogy biztonságban tudja a vagyonát, keresni is akar rajta.

− Az év elején épp a biztonságukban inogtak meg a nagyobb vagyonok kezelői...
− Valóban ez történt, de azt gondolom, az elmúlt hónapokban azért történt egy és más a magyar gazdaságban, ami részben visszahozhatta a bizalmat − jelentősen esett a CDS-felár, az állampapírok hozama régen nem látott szintre esett, sőt az IMF is meglátogatta hazánkat. Persze aki szeretne, egy bécsi bankban is fel tudja vállalni a magyar rizikót, hiszen ott is lehet magyar állampapírt vásárolni. Ennek ellenére azt gondolom, hogy a kondícióink vannak olyan versenyképesek, hogy rá tudjuk beszélni a befektetőket, hogy a decemberben, januárban kivitt pénzeknek legalább egy részét hozzák vissza − még akkor is, ha például azok most a kinti Ersténél vannak, ami összességében a csoport szintjén nem hátrány. Azt gondolom, hogy ennél az ügyfélkörnél különösen igaz, hogy nem jó lépés, ha az összes tojást egy kosárba rakjuk.

− Mégis kissé furcsa most a BNP-tranzakció. A minap, a Blochamps privátbanki konferenciáján általános volt a pesszimizmus, az ember azt érezte, hogy a jelenlévők lényegében temetik az iparágat. Mit gondol erről?
− Mi nem az előttünk álló hat hónapra tervezünk. Kifejezetten elkötelezettek vagyunk a private banking piac felé, annak ellenére, hogy az egy ideje már stagnál. Az Erste PB mégis képes volt organikusan folyamatosan növekedni, a BNP-tranzakció pedig egy újabb lépcsőfok. Ezzel az akvizícióval nemcsak a piaci részesedésünket növeljük 9-ről 12 százalékra, hanem új ügyfelek révén sokkal jobban kihasználható a cégünk kapacitása is. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a BNP-akvizícióval beérkező 60 milliárd forint egy része javítja a hitel/betét mutatónkat.

− Ezt egyébiránt is javítaniuk kell a bécsi rendelkezések értelmében, nem?
− Van ilyen feladat, ám azért látni kell, hogy ez nem lineárisan végrehajtható nyomás. Hiába növeljük a betétállományt, ha közben a beérkező pénzből nem tudunk gördülékenyen hitelezni. Ilyenkor nem tehetünk mást, mint azt, hogy más befektetési lehetőséget keresünk neki, mint például állampapír, illetve jegybanki betét. A likviditási előírások szerint egyébként is a betétek jelentős részét szuperlikvid befektetésben kell elhelyezni − ezeken szinte biztos bukunk, hiszen a bank által kínált betéti kamatnál csak alacsonyabb hozamon tarthatók ilyen befektetésben állami rizikóval. Ám ha a Basel III. miatt már országkockázati tartalékot (tőkét) kell majd erre a betétre is képezni a jövőben, ez a megoldás sem marad vonzó. Összegezve, jó a hitel/betét arány javulása − ezért örülünk minden milliárdnak, ami a privátbanki akvizícióból érkezik −, de ez nem lehet kizárólagos cél. Megjegyzem, a privátbanki portfólióban azért a klasszikus betét mértéke nem olyan jelentős.

− Akkor vissza a privátbankhoz. Az Erste jelezte, hogy célja a további akvizició. Milyen mértékű konszolidációra számítanak?
− Ez a jövő kérdése. Venni csak akkor lehet valamit, ha van eladó. A mostani BNP- tranzakció nem Budapesten dőlt el, és gondolom, még az esetleg gyengébb magyarországi teljesítménynek vagy épp piaci bizonytalanságnak sem volt köze ahhoz, hogy a BNP a kivonulás mellett döntött ebből az üzletágból. Vélhetően lesznek hasonló lépések más bankoknál is, s persze az sem zárható ki, hogy más szereplők itteni üzletpolitikai érdekek alapján döntenek a kilépésről. Jól érezhető, hogy a nagyobb vagyonok kimozdulásával az itteni privátbankokban csökkent az átlagosan kezelt vagyon nagysága, márpedig a vagyonkezelés fix költségei magasak és jó részük lényegében független a befektetni szándékozott összegtől. Az Erstének e tekintetben jól jön a BNP-akvízició, hiszen a mi átlagos 85 millió forintos vagyonkezelt tömegünkkel szemben a BNP-ügyfelek átlagos kezelt vagyona 150 millió forint. Ami a további üzleti lehetőségek kiaknázását illeti, a mi stratégiánk opportunista és készen állunk a további terjeszkedésre. Komoly előnyünk, hogy Magyarországon eddig csak az Erste hajtott végre akviziciót ebben az üzletágban, hiszen a BNP előtt az ING privátbanki ügyfeleit is mi vettük át, s ők azóta is stabil ügyfelek maradtak.

− Hogy lehet még ügyfelet szerezni ezen a viszonylag szűk és most amúgy is elbizonytalanodott piacon?
− Vannak erre technikák, például a vállalati ügyfelek esetében lehet létalapja annak, hogy a cégvezetőket privátbanki ajánlatokkal is megkeressük. Ám itt azért a pszichológia is működik: korántsem biztos, hogy a vezető a cég és a magánvagyonát is ugyanott akarja tudni... Másrészt tény, hogy a válság ellenére továbbra is jelentős számban vannak jómódú ügyfelek, akik pénzüket különböző okok miatt nem akarják külföldön tartani. Összességében tehát azt gondolom, hogy a jövő a privátbankoknál is a kondíciókon múlik − megfelelő ajánlatok nélkül nem lehet csodát tenni. Pláne akkor, ha jól látható, hogy a privátbanki ügyfélkör ma már szofisztikált, odafigyel a kondíciókra és komoly hozamelvárásai is vannak. E tekintetben azt gondolom, hogy az Erste javára szolgál a BNP szolgáltatásainak integrálása: nálunk eddig még csak dióhéjban működött az úgynevezett diszkrecionális portfóliókezelés, ami a BNP-ügyfeleknél már sokkal elterjedtebb. Valahol ez az igazi privátbank hosszú távon, amire mi is törekszünk.


Kapott_NEM_jelenik_meg_FE-n
ILLY kapszulás kávégépek irodákba, munkahelyekre! Havi 60 kapszulától ingyen géphasználat! INGYENES PRÓBAHÉT 20 ajándék kapszulával kötelezettség nélkül! Ajánlatunkért kattintson ide: IrodaiKave.hu
Hozzászólok
RealMan, 2012. augusztus 22., szerda 7:49

Egyre szarabb hely lett Magyarország, kokszos és kampós orrú politikusok, mocskos bűnöző bankárok, mire legyünk büszkék még??

Meddig kell engedni az idegeneket Magyarországon terjeszkedni?????

Moderációt kérek Válasz erre

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja:
http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
firiferko, 2012. augusztus 21., kedd 21:36

Inkorrekt banda! Terjeszkeggyenek a másvi....n a vezérükkel együtt!

Moderációt kérek Válasz erre

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja:
http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
Bhole, 2012. augusztus 21., kedd 21:05

Tessék kivonulni, ahogy ígérni tetszett!

Moderációt kérek Válasz erre

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja:
http://www.napi.hu/info/adatvedelem.html
hirdetés
Ezt olvasta már?
11
22
33
44
55

hirdetés

5 ok, ami miatt őrültség céges autót venni

Mert autózni ugyan jó, autót venni nem érdemes: ha rajtunk múlik, Önnek nem lesz saját céges kocsija!
Napi blog

Rendezvényeink

Valutaváltó

Az oldalon megjelenített árfolyamok ajánlattételnek nem minősülnek, csak tájékoztató jellegűek.

Újra veszélyben a téli gázellátás

A Gazprom beszüntette a gázszállítást Ukrajnának, ahol nincs elegendő gáz a téli ellátás biztosításához.

Kell-e Magyarországnak az acélgyártás?

Egy sor komoly probléma ellenére idén már nyereséggel zár az ISD Dunaferr Zrt. Az orosz tulajdonban levő...

Kiürül az ország közepe?

Idén szeptemberig természetes fogyás 31 ezer fő volt, több mint 5700-zal több az egy évvel korábbinál.

Több ezer ember bérét csalták el

Országszerte házkutatásokat tartottak, 16 embert őrizetbe vettek, sok vagyont foglaltak le.

Nincs versenytársa Mészároséknak

Nem akadt versenytársa a Mészáros és Mészáros Kft.-nek és konzorciumtársának a szilvásváradi lovasközpont...
www.Napi.hu Online Kft. Napi.hu - Független üzleti és pénzügyi portál, benne magyar és nemzetközi hírek, elemzések, tőzsdei információk. Helye: Flórián tér 1. 2. emelet, Budapest, Budapest. 1033 Telefon: +36-1-506-0930. Telefax: +36-1-506-0931. .