A jelentés szerint 2012-ben 1,3 ezer milliárd dollár FDI volt világszerte, ami 18 százalékkal kevesebb, mint az előző évben. A visszaesés jobban sújtotta a fejlett gazdaságokat, a fejlődő országokban átlagosan csak 3 százalékkal csökkent az FDI.

Az adatok szerint a világ régiói közül Európa a második legvonzóbb célpont. Egyedül Kínának van jobb megítélése, de ebben az évben Nyugat-Európa és Kelet-Közép-Európa is közelített megítélési mutatóiban Kínához. Az E&Y által megkérdezett befektetőknek csak 23 százaléka mondta, hogy a jövőben romlani fog Európa megítélése.

Az E&Y írása szerint 2012-ben 3797 működőtőke befektetési tranzakció történt Európában, ezek jóvoltából 170 ezer munkahely keletkezett, ami 8 százalékkal több az előző évinél. A befektetések legnagyobb része az Egyesült Királyságban, Németországban és Franciaországban történt, de a legtöbb munkahely az Egyesült Királyságban, Oroszországban és Lengyelországban jött létre.

A felmérés tanúsága szerint a külföldi befektetések 54,3 százaléka a kontinensen belüli pénzmozgás volt. A tőke 27,5 százaléka érkezett az Egyesült Államokból, 4,6 százaléka Japánból és 5,6 százaléka a Brazília-India-Kína hármasból.

A jelek szerint folytatódik a tőkebeáramlás Európába. Az előző évben csak a befektetők 26 százaléka volt biztos az újabb beruházásban, most a 35 százalékuk nyilatkozott így.

Iparági megoszlásban az értékesítés és a marketing kapta a külföldi tőke 51,2 százalékát, a feldolgozóipar a 25,6 százalékát, míg a logisztika és a kutatás-fejlesztés egyformán 6,2-6,2 százalékot kapott. A befektetők szerint a jövőben viszont az információs és kommunikációs technológiák, valamint az energetikai iparág lesz a növekedés motorja.

Az adatok szerint Kelet-Közép-Európában Magyarország volt a harmadik legvonzóbb célpont, csak Lengyelország és Csehország előzte meg, és jobban teljesített, mint Románia, Ukrajna vagy Szerbia. 2012-ben Magyarországon 3941 munkahely jött létre a külföldi befektetéseknek köszönhetően.

Az Ernst and Young tizenegyedik alkalommal készítette el felmérését Európa tőkevonzó képességéről, összesen 808 nemzetközi döntéshozó megkérdezésével.