A világ legnagyobb gáztermelője, az orosz Gazprom áprilisban 41,8 milliárd köbméter földgázt termelt ki, ami tíz éve a legkevesebb, a 2009-es válságévet nem számítva, amikor 34,4 milliárdra zuhant. Ráadásul nem egyszeri jelenségről van szó, a termelés az év eleje óta folyamatosan csökken.

Különösen meglepő ez az után, hogy a tavalyi évet Oroszország legnagyobb vállalata az előző évit 35 százalékkal meghaladó, közel 45 milliárd dolláros nyereséggel zárta. A mostani visszaesést a cég az enyhe téllel, s az emiatt csökkenő megrendelésekkel indokolta. Ugyanakkor - mint a lengyel Rzeczpospolita rámutatott - a gázkitermeléssel foglalkozó legnagyobb orosz magáncég, a Novatek áprilisban 19 százalékkal, 4,7 milliárd köbméterre növelte termelését, és nem panaszkodik a megrendelések hiányára. A RIA Novosztyi hírügynökség jelentése szerint az első negyedévben a magánvállalat nettó nyeresége 13,2 százalékkal haladta meg az előző évit, 21,1 százalékos árbevétel-növekedés mellett.

A Gazprom tervei szerint idén a tavalyival azonos mennyiséget, 520 milliárd köbmétert hoznak a felszínre. A Troika Dialog befektetési bank szakértői szerint ugyanakkor legjobb esetben is ebből csak 500 milliárdot tudnak realizálni, de lehet, hogy még ezt a bűvös határt sem érik el.

Eközben a vetélytársak gyorsítanak. A Novatek 2020-ig évi 112,5 milliárd köbméterre, a Lukoil a jelenlegi 19-ről 70 milliárdra, a Rosznyefty 12-ről 55 milliárd köbméterre növeli kitermelését. Ugyanakkor a vevők igyekeznek enyhíteni függésüket az orosz szállításoktól. Legutóbb Finnország jelentette be, hogy cseppfolyósított földgáz (lng) terminált épít, ami 2018-ra készül el, és lehetővé teszi az Oroszországból beszerzett gáz mennyiségének a felére csökkentését.

A Gazprom kénytelen volt 10 százalékkal csökkenteni legnagyobb megrendelőinek a gáz árát. Ezt a kedvezményt eddig a francia GDF Suez, a német Wingas, a szlovák SPP, a török Botas, az olasz Sinergie Italiane, Eni és az Edison, valamint az Econgas kapta meg. Hasonló szerződésmódosítást követel a német RWE és az E.ON, a lengyel PGNiG , az osztrák GWH Gashandel és a Centrex. Sokáig az oroszok nem fognak tudni ellenállni a nyomásnak, különösen hogy a norvég Statoil hosszú lejáratú szerződésben jelentős kedvezményt adott az E.ON-nak.