Ez a világ legjobb étterme - újra

Visszanyerte tavaly elveszett koronáját a dán Noma étterem, amely korábban három éven át őrizte a világ legjobb étterme címet.
Inforádió, MTI, 2014. április 29. kedd, 09:56

Az ünnepélyes díjátadásra a londoni Guildhallban került sor hétfőn késő este a világ legbefolyásosabb séfjeinek és szakíróinak jelenlétében.

A Noma tulajdonosa, a "skandináv konyhaművészeti újhullám zászlóvivője", Rene Redzepi a tavalyi győztest, a három fivér vezette spanyol El Ceder de Can Roca éttermet utasította maga mögé. A szervezők azzal indokolták a döntést, hogy a 36 éves Redzepi végtelen figyelmet szentel a részleteknek, az erjesztéssel nagyszerű eredményeket ért el, szenvedély és nem szűnő kíváncsiság ösztönözi munkáját.

A 45 vendég fogadására alkalmas Noma, amely egy 18. századi, felújított koppenhágai kereskedőház földszintjén működik, 2010 és 2012 között három éven át birtokolta a legjobb étterem trófeáját. A 2004-ben megnyílt helyen naponta több ezren próbálnak helyet foglalni.

A 2 Michelin-csillagos Noma a skandináv térség hagyományos alapanyagaival dolgozik, alapanyai között szerepel az izlandi aludttej, az óriási laposhal, a grönlandi pézsmatulok és a kaviár. Saját füstölője, pácolója, grillezője és péksége van, saját maga készíti az ecetjeit, és saját pálinkát szervíroz. A szószokhoz és levesekhez sört és ale típusú angol sört kevernek, sok zöldséget és gyógyfüvet is használnak. A harmadik helyen egy olasz étterem, a modenai Osteria Francescana végzett, akárcsak az elmúlt évben.

A világ 50 legjobb éttermének a brit Restaurant Magazine által évente összeállított listáján idén hét spanyol és hét amerikai étterem szerepel, első ízben került két brit vendéglátóhely a legjobb tíz közé: Heston Blumenthal London's Dinner és Brett Graham The Ledbury nevű étterme. Előbbi az ötödik, utóbbi a tízedik helyet kapta.

Alex Atala, a Sao Pauló-i D.O.M. nyerte el az idei Chef's Choice Awardot, étterme hetedik a listán, ezzel egyúttal a legjobb latin-amerikai étterem címe is az övé. Helena Rizzo, a Sao Pauló-i Maniból viszont a legjobb női séf címét érdemelte ki.

Ázsiát hét étterem képviseli a legjobb ötven között, köztük a bangkoki Nahm, amelyet az ausztrál séf, David Thompson vezet, valamint a szintén Bangkokban található modern olasz étterem, a Gaggan.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ZalanIvan, 2014.04.30 13:09

A legjobb étterem pont olyan szubjektív, mint a legjobb nő. Ahány férfi annyi legjobb nő, és ahány éhes gyomor, annyi legjobb étterem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Csatalo2, 2014.04.30 12:13

@gyuszka: Na, itt kezdődik a kaja!!!
Meg a magas koleszterin, magas vérnyomás, túlzott elhízás, az időskori köszvény, szívinfarktus stb. De mindegy, legalább a nyugdíjkasszát majd nem terheled :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gyuszka, 2014.04.29 17:13

Ez a műkaja egy átlagos magyarnak a fél fogára elég. Ha ilyen kajával jól akarna lakni, akkor 5-6 hónapos fizetését fel kellene áldozni. Én inkább maradnék a hagyományos jó magyar kosztnál. Pl: Egy nagy tányér csülkös babaleves kisérve egy vörösboros marhapörkölttel galuskával. Na, itt kezdődik a kaja!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Nyugga, 2014.04.29 15:22

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html