Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Rossz hírrel kénytelenek szembe nézni a csokoládé szerelmesei az Egyesült Államokban. Nem csupán a Hershey's csokoládégyártó készül termékei árának emelésére, hanem várakozások szerint kisvártatva követi példáját a többi cég is - kezdi beszámolóját a Financial Times. A vállalat, amely az elmúlt három évben nem változtatott termékei árán, a hét közepén bejelentette, hogy nem tudja tovább lenyelni a növekvő költségeket.

Ráadásul a drágulás eléggé fájdalmas lesz: ugyanis nyolc százalékkal növelik a nagykereskedelmi árat. A csokoládé összetevőinek árupiaci ára jelentősen emelkedett az év eleje óta. Nem csupán a kakaó, hanem a tejtermékek és a mogyoró is többe kerül, mint korábban - mondta Michele Buck, a Hershey's észak-amerikai vállalatának vezérigazgatója. A trendeket látva jelentős további tőzsdei drágulásra számítunk 2015-ben.

A csoki kedvelői az emelkedő kereslet és a gyengébb kínálat miatt kénytelenek mélyebben a zsebükbe nyúlni. A feltörekvő piacok bővülő középosztályának tagjai egyre több édességet vesznek, miközben a pénzügyi válság után fokozatosan magához térő európai és az észak-amerikai piacon is bővül a fogyasztás. Ezzel egyidejűleg a száraz afrikai időjárás nyomán hónapok óta drágul a kakaóbab.

Apró örömök

A termény a New York-i tőzsdén 40 százalékkal kerül többe, mint egy évvel ezelőtt, a kakaóvaj, a táblás csokoládék alapvető összetevője 70 százalékkal drágult. Elemzők szerint a nagy kérdés most az, hogy a csoki árának elkerülhetetlen növekedése, milyen hatással lesz a keresletre. A Hershey's mindenesetre arra számít, hogy a folyó üzleti évre maga elé tűzött 5-7 százalékos árbevétel-bővülés csak szerényen teljesül. A tényadat a sáv alsó határán lesz.

Öröm lehet az ürömben, hogy a magas tőzsdei árak ösztönözhetik a kakaóbab termelését. Sok elemző úgy véli, hogy ennek köszönhetően nem teljesülnek azok a sötét jóslatok, amelyek további jelentős hiányt vetítenek előre. Vannak olyan gyártók, amelyek igyekeznek segíteni a termelőknek: jobb növényfajtákkal és hitelekkel támogatják a termelés bővítését. Eközben a Hershey' azzal vigasztalja törzsvevőit, hogy aki közülük közvetlenül a gyártótól vásárol, az augusztus közepéig még a régi áron juthat hozz kedvenc csokijához.