Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Reuters hírügynökséget a belső forrás arról tájékoztatta, hogy a DB elküldte a Deutsche Bank Polska gazdálkodási adatait a potenciális érdeklődőknek, és most a nem köztelező érvényű ajánlatok megtételére vár.

Piaci szakértők szerint a Deutsche Bank Polska, a tizenkettedik legnagyobb lengyel kereskedelmi bank értékesítése 400 millió eurót hozhat a Deutsche Banknak. A lengyel érdekeltség eladásának lehetőségéről a Reuters hírügynökség már tavaly novemberben is beszámolt.

A Deutsche Bank, a legnagyobb német kereskedelmi bank tőkeereje megszilárdítása mellett meglehetősen összetett szerkezetét kívánja leegyszerűsíteni a kivonulással néhány piacról. A lengyel leánybank értékesítésének a terve egyúttal egybevág a lengyel kormány törekvésével is a bankrendszer belföldi tulajdoni arányának növelésére.

Az alacsony kamatkörnyezet, a kiélezett piaci verseny és a banki különadó nem kedvez a lengyel leánybank eredményes működésének. Szakértők a Commerzbank leányvállalatát, az mBank pénzintézetet, a Santander leányvállalatát, a BZ WBK pénzintézetet, valamint a portugál BCP lenyel érdekeltségét említik a potenciális vevők között. A hírügynökség értesülését egyik bank sem kívánta kommentálni.

A Deutsche Bank Polska értékesítésének a sikere még kérdéses. Banki szakértők szerint a kisebb lengyel bankoknak nehezére esik lépést tartani a nagyobb, állami érdekeltségű pénzintézetekkel a lengyel piacon. Mindemellett a Deutsche Bank Polska viszonylag nagy összegben tart mérlegében külföldi devizában, elsősorban svájci frankban és euróban denominált követeléseket belföldi jelzáloghitel-felvevőkkel szemben.